Hírek

2013.08.15. 17:01

Biológiai szúnyogirtást szeretnének

Több más, az országban elindult csoporthoz hasonlóan a megyében is van a kémiaival szemben a biológiai szúnyogirtásért síkra szálló magánszemélyek köre.

Kocsis Noémi

Zsoldos Márton fiatal természetfotós és illusztrátor Gárdonyban él, ahol nemrégiben szintén volt repülőgépes szúnyogirtás.

– Utána körülbelül fél órával mentünk le a kisfiammal a játszótérre, és az első, amit megfigyeltünk, az addig viszonylag nyugodt szúnyogok rendkívül dühödt támadása volt. Erről sokan mások is beszámoltak az irtás után. Hozzáteszem, gyakran előfordul a vegyileg leszórt szúnyog csípése után egy-egy hevesebb bőrreakció. Majd a játszótérre érve vettük észre, hogy a föld, a csúszda, és a padok is tele vannak vergődő, vagy már kimúlt rovarok tetemeivel. Találtunk poszméheket, méheket, katicákat, zengőlegyeket, szárnyas hangyákat, egyéb bogarakat, de szúnyogot egyet sem. Az aznap este amúgy különösen csendes volt, nem lehetett hallani az addig szorgalmasan ciripelő szöcskék hangját. A következő nap folyamán gyakorlatilag minden rovartetem eltűnt, ugyanis a költési időszak kellős közepén voltunk, tehát a madarak feletették fiókáikkal a vegyszerrel kezelt tetemeket. Én magam elpusztult madárfiókát nem láttam, de nemrégiben volt erre sajnos példa, valaki talált – feltehetően szúnyogirtás következtében – elpusztult fecskefiókákat. Egy héttel az irtás után szerencsére helyre állt valamelyest a rovarvilág, feltehetően a környező, a vegyszerrel nem kezelt, úgynevezett vákuumterületekről beáramló rovaroknak köszönhetően.

Vergődő, vagy már kimúlt rovarok a gárdonyi vegyi irtás után (Fotó: Zsoldos Márton)

Márton már korábban csatlakozott egy közösségi oldalas csoporthoz, melynek célja a vegyivel szemben a biológiai irtás elterjesztése. A napokban kapott lábra a médiában az első olyan hír, amely a kíméletes gyérítésről adott hírt: egyelőre Szeged városvezetése gondolta úgy, hogy a nem drágább, de környezetbarátabb biológiai szúnyogirtással próbálkozik. (A módszer talajlakó baktériumfaj vizekbe juttatásából áll, melyek megfertőzik a lárvákat, így jelentős mértékben gyérítik az adott szúnyogpopulációt. Nagy előnye ennek a módszernek a vegyszermentesség mellett az, hogy valóban szelektív, tehát csak is kizárólag a szúnyogokat pusztítja el.)

Az ennek elterjedéséért síkra szállók álláspontja szerint másoknak sem lenne mindegy, melyik módszert vetik be a vérszívók ellen, ha köztudott volna, hogy a vegyi védekezés egyáltalán nem szelektív, ellenkezőleg: valamennyi élő szervezetre – közvetve és közvetlenül is – hatással van.

Zsoldos Márton elkötelezett természetvédő, aki fotózza és rajzolja is környezetét (Fotó: www.zsoldosmarton.hu)

– Személy szerint elfogadhatatlannak tartom, hogy az akaratom ellenére bármilyen okból, vegyi anyaggal permetezzék a környezetemet. Egyrészt nincsenek még adatok arról, hogy milyen hatása van hosszú távon az emberi egészségre ezeknek az anyagoknak (a leggyakoribb permetező szer a Deltamethrin, mely egy mutagén hatású idegméreg), másrészt saját szememmel tapasztaltam, hogy nem válogat rovar és rovar közt.

A csoport szerkesztett egy iratot is, amelyet bárki elküldhet településvezetőknek, hogy felhívja a figyelmet: a jövőben alkalmazzanak inkább vegyszermentes irtást. Fehérváron egyébként legutóbb hétfőn volt szúnyogirtás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!