Hírek

2017.03.20. 20:36

Birkatetem-ügyben lesz-e hatósági felügyelet?

Kérdőjellel írtuk meg tegnap, hogy elszállítják a csalapusztai birkatetemeket. Jól tettük, ugyanis a tetemek maradtak a helyükön.

Zsigó Ferenc

Hétfő reggeli ottjártunkkor csupán annyit tapasztaltunk, hogy egy konténerszállító lerakott egy konténert, majd a sofőr telefonált és elment. Az elhullott állatok elszállítása azonban nem történt meg. A fertőzésveszély továbbra is fennáll.

A Kégl-kastélyhoz tartozó birtokon talált birkatetemek elszállításáról intézkedett ugyan a kormányhivatal, de a fertőzésveszélyt is jelenthető tetemeket tegnap mégsem szállították el.

Szombaton és vasárnap részletesen foglalkoztunk a kastélyhoz tartozó birtokon történtekkel. Birkacsontvázak kerültek elő a területen, és egy ciszternában valószínűleg több tucat birkatetem vár a sorsára. A szabályok szerint a birkák tulajdonosának el kellett volna szállíttatni az elhullott állatokat a megsemmisítőbe, ehelyett környezetkárosítás történt, fertőzésveszély is feltételezhető a sokak által látogatott, bekerítetlen területen.

Úgy tudjuk, hatósági határozat született a tetemek ügyében, de azt a vállalkozó nem vette át. A birkatetemek fülében ott van az az azonosító, ami alapján az állatokat nyilvántartják, s amik alapján akár fejkvótaszerű támogatás is igényelhető. Ha azonban az elhullott állat azonosítója alapján kérik az állami támogatást, az bizony csalás. A tetemek elszállításához tehát hatósági felügyelet kéne. Vajon így lesz?

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!