Hírek

2015.10.05. 15:06

Bizonyított: 50 ezerrel tekerték vissza kilométerórát, de a tettes nincs meg

Tibor autójának kilométeróráját a szakértő szerint legalább ötvenezerrel visszatekerték. A kereskedő állítja, nem ő tette, mégis hajlandó volt kártalanítást fizetni. Mostantól bárki lekérdezheti egy autó óraállását, vajon vége az ilyen machinációknak?

S. Töttő Rita

Mindannyian ismerünk póruljárt autósokat. Ilyen Tibor is, aki gyanútlanul vett meg egy ötéves  Focust az egyik fehérvári használtautó-kereskedésben. Nem sokkal később a rendőrség hívta őt, tud-e róla, hogy a kocsijának óráját legalább ötven-hatvanezer kilométerrel visszatekerték? Tibor szeme elkerekedett: az autóját a kereskedő korábban már eladta egy másik kuncsaftnak, aki azt elvitte egy szakszervízbe, ahol kiderült a turpisság. Az illető az autót visszavitte a kereskedésbe, ahol visszaadták neki a vételárat. Nos, ebbe a kocsiba futott bele Tibor, aki egy kártalanítási eljárás során elérte, hogy a kereskedőtől, aki továbbra is azt állítja, ő nem tekergette az órát, 250 ezer forintot kapott. Ennek fejében az ügyészség abbahagyta a kutakodást, így máig nem derült ki, pontosan mi történt. Mostantól az ügyfélkapu adatbázisának segítségével elkerülhetjük, hogy egy hasonló sztoriba fussunk bele.

Vinkelman István igazságügyi kárszakértő szerint sajnos nagyon nehéz bizonyítani a tekerést, szerencsére a mai autókban más több helyen, például az autó kulcsában is tárolják a valós futásteljesítményt

A kártalanítási eljárás során a kereskedő, annak ellenére, hogy szerinte az órát még a korábbi tulajdonos buherálhatta meg,   szerződésben is vállalta, hogy amennyiben Tibor úgy dönt, bármikor visszaadhatja a kocsit, visszaveszik. Tibor szerencsésnek érzi magát, hiszen  nem kell éveken át pereskednie, pénzt is kapott és van egy kocsija, ami szerencsére jól működik.

–  Vittem magammal szerelőt, aki persze a motorba nem látott bele és akkor még nem volt  adatbázis, ahol megnézhettük volna, hogy a műszaki vizsgáknál milyen futásteljesítményt jegyeztek fel – summáz Tibor, aki most már valószínűleg élne azzal a lehetőséggel, ami néhány napja bárki számára elérhető az ügyfélkapu internetes oldalán.

Egyfajta megtisztulást vár a gépjárműadat-lekérdező szolgáltatástól Szuna József, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara autós tagozatának elnöke, aki szerint azonban továbbra is sok kiskapu maradt még. A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) elérhetővé tette ugyanis az autók adatait (gyártmány, típus, szín, forgalomban van-e, körözik-e és hogy mennyi a kilométeróra állás az utolsó műszaki vizsgáján) mindeki számára, aki rendelkezik ügyfélkapus azonosítóval. A lekérdezés nem ingyenes: eljárásonként 625 forintba, járművenként pedig 275 forintba kerül,  érdemes egy alkalommal több autó adatait is lekérni. A szakértő azonban felhívja a figyelmet: a külföldről behozott autók ellenőrzése továbbra sem megoldott, noha erre is lenne lehetőség: – Több európai országban, például Dániában  az autók 100 százalékát ki tudják szűrni – hozott egy jó példát Szuna József.

A Büntető Törvénykönyvbe 2012-ben bekerült 348. paragrafus szerint „aki jogtalan haszonszerzés végett a közúti gépjármű kilométer-számláló műszere által jelzett értéket a műszerre gyakorolt behatással vagy a mérési folyamat befolyásolásával meghamisítja, illetve a műszer működését megakadályozza, ... , vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”. Ennek ellenére, amint Vinkelman István igazságügyi kárszakértő mondja, nagyon nehéz bizonyítani az óra tekergetését. Gond az is, hogy  az új autóknak csak négy év utána kell műszaki vizsgára menniük, így ha valaki beletesz 250 ezer kilométert, majd a vizsga előtt manipulálja az adatokat, már a  90 ezres futásteljesítmény kerül be a rendszerbe. A másik fejlesztendő pontja a rendszernek, hogy még csak a 2010 utáni műszakik adatai kérhetők le, így aki korábbi időpont óraállására kíváncsi, mert mondjuk korábban vásárolta az autót, e szolgáltatásban nem kap új információt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!