Hírek

2015.01.29. 19:10

Liftkérdés: biztonság van a talpunk alatt

Fejér megye - A szabványok változhatnak, ám a liftek ezektől függetlenül biztonságosak - derül ki összeállításunkból.

Tihanyi Tamás

Egy tavaly módosított kormányrendelet szerint a ma üzemelő liftek közül több ezret teljesen fel kell újítani vagy le kell cserélni 2020-ig a megszigorított biztonságtechnikai előírások miatt - terjedt el a hír országszerte. A Magyar Felvonószövetség elnöke, Apatini Kornél ezzel kapcsolatban az országos sajtóban úgy nyilatkozott, hogy azokat a lifteket, melyeket húsz évnél régebben építettek be vagy újítottak fel teljesen, 2020-ban majd szabványossági felülvizsgálatnak kell alávetni. A szakember szerint a liftek többsége az újfajta szabványnak szinte biztosan nem felel meg, annál is inkább, mert a 2020-tól érvényes, 2018-tól életbe lépő szabályok még a maiaknál is szigorúbbak lesznek.

Az országban lévő mintegy 37 ezer felvonó harmadát 1990 előtt helyezték üzembe, összességében a bérházak és a legidősebb panelházak liftjei lesznek tehát a legkritikusabb helyzetben. Egy új lift beépítése egyébként öt-tízmillió forintba, egy régi teljes felújítása, korszerűsítése pedig ennek az összegnek a 20-25 százalékába kerül. A szakember szerint attól még lehet biztonságos egy lift, hogy nem felel majd meg a 2018-as szabványoknak, éppen ezért már kezdeményezték a rendelet módosítását: azt javasolták, hogy legyen elegendő a ma érvényben lévő szabvány.

Kész Ottó a fehérvári József Attila utca egyik berendezésénél. Évente többször is ellenőriznek (Fotó: Koppán Viktor)

- Nem értem a mostani görögtüzet - reagált Kész Ottó felvonóellenőr, a Kész & Kész Felvonószerelő, Biztonságtechnikai Bt. ügyvezetője. A szakember a feol.hu-nak elmondta: a rendelet, amiről mostanában mint újdonságról beszélnek, már tavaly júniusban napvilágot látott, és azzal a kormány csak a 2005-ös európai uniós szabványra írta meg a magyar szabályozást, és ezzel tízéves adósságot törlesztett. De attól még a jelenleg üzemben lévő liftek hatvan-hetven százaléka az új szabványnak nem felel meg. Az uniós szabályozás oka az volt 2005-ben, hogy az európai polgár bármelyik országban is járjon a kontinensen, egyformán biztonságos liftekben utazhasson. A tíz éve épült liftek már eleve tudják az új szabványokat, a régebbiek nem, de ez nem jelenti azt, hogy azok ne lennének biztonságosak. Erre egyébként Kész Ottó külön felhívta a figyelmet, hangsúlyozva, hogy aggodalomra nincs ok. A biztonságot ugyanis az ellenőrzések garantálják.

A tíz évnél idősebb liftek esetében évente kétszer úgynevezett kijelölt szervezet által elvégzett ellenőrzésre kerül sor, de egyébként minden liftet karbantartás szakszerűség ellenőrzése elnevezésű vizsgálatnak is alá kell vetni ugyancsak évente kétszer. Ez tehát azt jelenti, hogy a tíz évnél idősebb lifteket egy esztendőben négyszer is ellenőrzik, ez pedig feltétlenül garantálja a szakmai biztonságot. És éppen ez a lényeg.

Milyen változást írt elő az európai uniós előírás, amit a 2014-es kormányrendelet tíz évvel megkésve magyar szabályozással rögzített? Például korábban csak lefelé irányuló zuhanásgátló és fogókészüléket kellett beépíteni a biztonsági rendszerbe, 2005 után azonban már felfelé irányuló sebességkorlátozásra is szükség lett. Az európai uniós csatlakozás előtt elég volt vészjelzéshez a csengő, utána már csak a beszédkapcsolatot fogadták el erre a célra.

A jelenlegi helyzetet elemezve kijelenthető, hogy a székesfehérvári liftek műszaki állapota az országos átlag feletti. Számuk egyébként 450-500-ra tehető, a legöregebb liftünk pedig 1963-ban született : ám átesett több felújításon és fejlesztésen, így társaihoz hasonlóan teljesen biztonságos.

Mielőtt a vasbeton technológia elterjedt volna az építőiparban, nemigen emeltek négy emeletnél magasabb házakat. A szabály az volt, hogy öt emeletnél már liftről is kellene gondoskodni, ezért trükköztek: a négy emeletest magasföldszinttel építették fel. Ugyanígy készült sok tízemeletes is, mert a szabály azt írta elő, hogy a tíz emeletnél magasabb házakba már két liftet kell elhelyezni.

 

 

Címkék#panel#lift

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!