Hírek

2015.11.27. 18:12

Black Friday: „Soha többé, átverés az egész, kamuk vagytok”

Székesfehérvár – A nagy reklámhadjárat miatt felfokozott érdeklődés várta a pénteki, különösen akciósnak hirdetett Black Friday-t, amelyben a vásárlók úgy hitték, akár 50-70 százalékkal olcsóbban is vehetnek telefont, tévét, számítógépet. Csakhogy sokan csalódtak.

Kocsis Noémi

„Soha többé... átverés az egész. Kamuk vagytok, megyek a fogyasztóvédelemhez..." „Gratulálok a vacak szervezéshez!” "Nyolckor nyittok és nyolc óra ötkor nincs akciós tévé? Legalább ne néznétek már hülyének a népet!”

Ez csak néhány a Black Friday-t előzetesen sok helyen beharangozó kereskedések közösségi oldalán megjelent vélemények közül. A kommentárokból kitűnik, sokan alaposan csalódtak: laptopot, sík képernyős tévét, kávéfőzőt, okostelefont szerettek volna akár a meghirdetett 70 százalékos árengedménnyel vásárolni, de hiába mentek az érintett áruházlánc valamelyik boltjába, vagy várakoztak a webshop kínálatának reggeli megnyitására, már nem kaptak semmit.

A Tesco kaposvári áruházában történtek az egyik nagy hírportálra is felkerültek, a videó hamar elterjedt a webtérben: itt kb. 100 ember várakozott az alig tucatnyi akciós tévére, majd mikor az eladók kitolták a vásárlótérbe a még lefóliázott termékeket, a tömegből néhányan elvesztették a fejüket. Egy fiatal nő egy középkorú férfival huzakodott egy dobozolt tévén, mindketten azt kiabálták: „Én fogtam meg előbb!, Nem igaz, mert én fogtam meg előbb!” – a vitát az időközben odaérkező biztonsági szolgálat sem tudta rendezni egy ideig. A legtöbben tévé nélkül távoztak. Volt olyan áruház, ahol más termékeket felborítva tülekedtek az akciós dolgokért, s kevésbé vehemens vevőket sodortak magukkal.

Az áruházlánc nagyobbik fehérvári egységénél is megtelt reggel 8-ra a parkoló, a vevőszolgálatnál 20 méteres sor kígyózott, de miután a kurrens termékek hamar elfogytak, a megszokott képet mutatta az áruház. Nap közben egyébként a multicég más vidéki boltjaiba még érkezett szállítmány az akciós termékekből, így aki többször is betért oda, végül megkapta a vágyott tévét.

Az interneten is folyt a harc: az eMag webshopjában reggel 8-ra bejelentkezett és termékeket lefoglalt vásárlók százezrei várakoztak feszülten, itt a visszajelzések szerint azok jutottak termékhez, akik az egészet le tudták bonyolítani úgy fél-egy perc alatt. Akiknek sikerült, elégedettek lehettek, akár 40-50 ezer forintért olcsóbban vásárolhattak lapostévét, okostelefont és más terméket. Az elégedett keveseknél azonban jóval többen voltak a panaszkodó hoppon maradtak. A visszajelzések szerint sokan akár százezer forintnál többet is szándékoztak költeni ezen az egyetlen napon, ami hó végén általában szokatlan, csakhogy az akciókra való tekintettel inkább gyűjtöttek és kivártak, hogy a Fekete Pénteken szerezhessék be a karácsonyfa alá valókat.

A heves jelenetek láttán némiképp kétséges, mennyire valósulhatott meg a szintén péntekre eső „Ne vásárolj semmit!" nemzetközi akciónap, amit a fentiek tükrében a vásárlók legnagyobb része figyelmen kívül hagyott. Egy hozzászóló pedig az akció elnevezését kifogásolta, mert mint írta: ez a név az aznap elszabaduló, válogatás nélkül mészároló démonokra utal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!