Hírek

2016.04.18. 08:17

Bölcsődékben is sztrájkolnak szerdán (frissítve)

Székesfehérvár – Április 20-án, szerdán a fehérvári önkormányzati bölcsődék nem fogadják a gyerekeket, mert a szakszervezet is csatlakozott az országos pedagógussztrájkhoz.

Bokros Judit

E hét szerdán, április 20-án országos pedagógussztrájk várható, amelyet a Pedagógus Sztrájkbizottság hirdetett meg azért, mert 25 pontban összefoglalt követeléseik közül négy olyan vitatott kérdés van, ami okot ad a sztrájkra

Lapunk már megírta: aznap, szerdán a megyei iskolákban és óvodákban (az ország többi intézményéhez hasonlóan) attól függően lesz ügyelet vagy tanítás, hányan csatlakoznak az akcióhoz. 

A szülőket mindenről tájékoztatják majd.

Időközben a bölcsődékben is sztrájkot hirdettek. Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke (a Szociális Ágazati Sztrájkbizottság képviseletében) a múlt héten jelezte, hogy április 20-ára szintén munkabeszüntetést hirdetnek, szolidaritásként a pedagógusokkal.

Ezt azzal indokolta: az átlagkeresetektől továbbra is 35 százalékos lemaradásban van a szociális ágazat. Követeléseik között szerepel a pedagógus életpályamodell kiterjesztése a középfokú végzettségű bölcsődei kisgyermek-nevelőkre, a szociális ágazatban dolgozók számára az általános 20 százalékos béremelés, illetve az, hogy legyenek érdekegyeztető tárgyalások.

A felhíváshoz Székesfehérváron is csatlakoztak. Amint azt hétfőn reggel a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete székesfehérvári alapszervezeti titkárától, Kiss Endrénétől megtudtuk: szerdán a város önkormányzati intézményeiben nem fogadják a gyerekeket. A felmérések szerint annyi dolgozó szeretne részt venni a sztrájkban, hogy nem tudják biztosítani az ellátást. Erről már pénteken délután elkezdték szóban tájékoztatni a szülőket, akik hétfőn reggel a hivatalos értesítést is láthatták.

Képünk a Csemete Bölcsődében készült, ahol szerdán is fogadják a kicsiket (Fotó: Koppán Viktor)

A sztrájk ez esetben azt jelenti, hogy a bölcsődék nyitva tartási idejében (ami intézményenként eltérő lehet) az ott dolgozók ugyan bent lesznek az intézményben, de gyerekeket nem fogadnak, s ügyelet sem lesz.

Mindez azért lehetséges – tájékoztatott Kiss Endréné -, mert a Kúria által is jóváhagyott bírósági végzés van arról, hogy a szociális ágazathoz tartozó bölcsődékben nem kell elégséges szolgáltatást biztosítani.

A bölcsődékben egyébként másnap, április 21-én sem felügyelnek a kicsikre, mert aznap nevelés nélküli munkanap lesz, amit már jóval korábban közöltek a szülőkkel. Kiss Endréné ennek kapcsán hozzátette, hogy a sztrájk időpontja nem rajtuk múlt, ez most pont így jön ki, hogy egymás után két napon sem lesz bölcsődei ellátás.

A Pedagógusok Szakszervezetének országos elnöke, Galló Istvánné azt jelentette még be április 14-én, hogy a sztrájkbizottság kiterjesztené a szerdai akciót. Vagyis kezdeményezik, hogy 20-án délben országszerte „álljon le az élet” 5 percre. Aki szeretné, így is kifejezheti szolidaritását a sztrájkolókkal. Amint azt Jámbor Ferencnétől, a szakszervezet megyei vezetőjétől a múlt héten megtudtuk: minden iskolában, óvodában biztosítani kell majd az elégséges szolgáltatást, tehát a gyermekek felügyeletét, étkeztetését. A sztrájkoló pedagógusok, oktatásban dolgozók az intézményekben lesznek, de nem dolgoznak. Az igazgatók viszont nem sztrájkolhatnak, biztosítják a jogszerű működést.

Hétfőn Jámbor Ferencné adatokat is közölt. Ezek szerint eddig a megye 51 intézményében - például KLIK-hez tartozó iskolában, önkormányzati óvodában, szakképző iskolában - nyilvánították ki, hogy csatlakoznak a sztrájkhoz, ez 1168 főt érint. Ám ez előzetes felmérés, a végső összesítésre szerdán reggel kerülhet sor. A szülők természetesen dönthetnek úgy, hogy aznap nem viszik iskolába, óvodába a gyerekeket. És lesz olyan iskola, óvoda, bölcsőde is, ahol nem sztrájkolnak, minden a megszokott rend szerint megy majd szerdán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!