Hírek

2013.07.17. 09:26

Óriásbomba az óvodában - hatástalanították a repeszgránátot

Százkilós bombát találtak távvezeték-építés közben a fehérvári Mancz óvodában szerdán. Csütörtökön 400 méteres körben mindenkit kitelepítettek. A tűzszerészek vizsgálják és hatástalanítják a bombát.

Munkatársainktól

A rendőrség összefoglalója


A reggel 8 óra 30 perckor megkezdették a rendőrök a lakosságvédelmi intézkedést Székesfehérváron. A kiürítéssel érintet területen több mint 10 000 ember él életvitelszerűen. Az intézkedésben összesen 260-an vettek részt. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság és Székesfehérvári Rendőrkapitányság rendőreit a Készenléti Rendőrség egységei, illetve a Honvédség katonái segítették munkájukban.

A megalakított csoportok a nyolc szektorra felosztott területet végigjárták és minden házba bementek és minden ajtón bekopogtattak. A feladatot 11 óra 35 percre fejezték be, miközben 26 lakásban összesen 47 személyt találtak, akiket tájékoztattak a kialakult helyzetről és kikísértek a lezárt területről. Mindenki más a felhívásoknak köszönhetően már előbb elhagyta otthonát.

Az ideiglenesen kiürített területen folyamatos rendőri jelenlét biztosította a hátrahagyott anyagi javak biztonságát.

A tűzszerészek 11 óra 48 perckor kezdték meg a robbanótest vizsgálatát, szétszerelését. A katonák 15 órakor fejeztek be munkájukat, a hatástalanított gránátot speciális járműre tették, majd rendőri felvezetéssel elszállították Székesfehérvárról.

A robbanótest elszállítását követően az útlezárásokat megszüntették a járőrök. A jármű és gyalogos forgalom ezt követően megindult, mindenki visszatérhetett otthonába.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság köszöni a lakosság együttműködését, aminek köszönhetően a veszélyhelyzetet gyorsan és szakszerűen sikerült megoldani.




Percről-percre


15:20 

Feloldották a zárat, mindenki visszatérhet az otthonába.  A repeszgránát gyújtószerkezetét kiszerelték, a helyszínen hatástalanították, ezt a műveletet Ember István százados végezte. 

A 100 kg-os bombát Várpalotára szállítják. 

Az egész óvoda kerthelyiségét átvizsgálták, ahol további 6 darab gyalogsági lőszert találtak, ezt is elszállították már a helyszínről.A sajtót már a helyszínre engedték 

14:30

A sajtó munkatársai már a lövedék megtalálásának helyére mehettek csütörtökön 14 óra 30-kor, a zárlatot szakaszosan fogják feloldani az elkövetkezendő percekben, tudtuk meg. A hatástalanított robbanóeszközt rövidesen rendőri kísérettel a Magyar Honvédség Központi Gyakorló- és Lőterére szállítják.



14:40

A legfrissebb hírek szerint a Rákóczi útra és 400 méteres körzetére 15 órakor visszatérhetnek a lakók.


14:20
- Hatástalanították a robbanóeszközt

Csütörtökön délután 14 óra 15-re a tűzszerészek hatástalanították a tüzérségi lövedéket, a gyújtószerkezetet a helyszínen robbantják fel. A zárlatot ekkorra még nem oldották fel, mert több más, kisebb háborús eszközt is találtak a területen.


13.15

Kiss Z. Edward megyei rendőrségi szóvivő közölte: több mint egy órája dolgoznak a tűzszerészek, akik kiemelték a helyről a robbanótestet.
Arról, hogy mikor végeznek a munkával és mikor oldják fel a zárlatot, csütörtökön 13 óra 20-kor még nem tudtak beszámolni - tudtuk meg.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság közleménye ide kattintva olvasható a délelőtti eseményekről!

12.00

Befejeződött a Mancz óvodánál talált világháborús bomba miatti ideiglenes kitelepítés, amely 10 ezer embert érintett. A kitelepítésben segédkező katonák, rendőrök és polgárőrök elhagyják a területet.

Fejér megye a „legfertőzöttebb”

A Magyar Honvédség tűzszerészei már évtizedek óta Fejér megyébe járnak a legsűrűbben, ha a vonulások statisztikáját nézzük, egy évben például nemhogy minden napra esik egy eset, még ennél is gyakrabban kell felénk indulnia  Budapestről a tűzszerész járőr autójának. Ennek az a kézenfekvő oka, hogy a második világháború idején Fejér megyében „állt” legtovább a front, a Tavaszi ébredés fedőnevű hadművelettel, elit alakulatokkal próbálta a német hadvezetés felmenteni a 152 napig ostromolt Budapestet. Ezért Székesfehérvár is többször gazdát cserélt a harcok során. Egy-egy hadművelet idején pedig a szemben álló felek iszonyatos mennyiségű hadianyagot halmoznak fel, amelynek egy része ma is a föld alatt. van. Idővel a föld – ez is egy furcsa jelenség – szinte kiveti magából az idegen anyagot, így a veszélyes robbanószereket is.

11.00

A  végéhez közeledik a 400 méteres körzetben lévő házak lakóinak kitelepítése, így várhatóan hamarosan a tűzszerészek veszik át a terepet, hogy beazonosítsák, milyen gyújtószerkezet van a repeszgránátban. Megvizsgálják, az milyen állásban van, s ezt követően döntenek arról, lehet-e a helyszínen hatástalanítani, vagy el kell szállítani. A tervek szerint a csákberényi bányában robbantják majd fel a lövedéket.

Amúgy az emberek többsége már jóval fél kilenc előtt elhagyta az otthonát, hiszen a többség dolgozik ilyenkor. A Civil Központ előtt várakozó buszok sofőrei unottan üldögélnek az árnyékban, ugyanis mindössze egy fordulót kellett tenniük, olyan kevés lakót kellett elszállítaniuk a Vízivárosi és a Hétvezér iskolába.

Rohony Lászlóné lánya már reggel fél hétkor lement az utcára, hogy értesüljön a legfrissebb helyzetről. Édesanyja nem nagyon tud menni, ezért amikor a rendőrök megjelentek a Kígyó utcai lakás előtt, az ő segítségüket kérte. A rendőrök mentőt hívtak, így szállították el a József Attila Kollégiumba az idős asszonyt. Mint mondták, a lépcsőházakra kiragasztott sárga papíron egyetlen telefonszámot sem találtak, így hiába hívták a rendőrséget, nem tudtak mit mondani arról, miként viszik el majd a segítségre szoruló lakókat.

Amúgy a kitelepítést nem egy nyüzsgő, hangos folyamatnak kell elképzelni, a csapatokra oszlott katonák és rendőrök a kör belsejében lévő lépcsőházaktól kifelé indulva végigcsöngettek minden lépcsőházat. Általános tapasztalat volt, hogy gyakorlatilag senki nem nyitott ajtót: valószínűleg mindenki elhagyta már a helyszínt, bár, ahogy az egyik idős lakó megjegyezte, szerinte vannak olyan szomszédai, akik nem hajlandóak elhagyni a lakásukat.

A legfurcsább a lezárt a területen éppen a szokatlanul nagy csönd és nyugalom volt, a Rákóczi út mellett nem gyakran lehet a feketerigók énekét hallani, hát, most gyönyörűen lehet!

A lezárt körzetet nyolc szektorra osztották, információnk szerint ötöt teljesen kiürítettek, s már csak háromban zajlik a lakók és járókelők "kiküldése".

Még nem dolgoznak a tűzszerészek

A kiürítést csütörtökön 11 óráig még nem fejezték be a rendőrök, a tűzszerész munka tehát addig az időpontig még nem kezdődött el – tudtuk meg.

A Fejérvíznél ma szünetel az ügyfélfogadás. Részletek itt!

10.45

A kiürítendő területet 8 szektorra osztották, ebből ötöt már kiürítettek, és csak háromban - az egyes, négyes, hatos - dolgoznak. 
Kollégáink tapasztalatai szerint a kitelepítéssel érintett rész teljesen elcsendesedett, szinte kihaltak az utcák.  
Az akció lassan a végéhez ér, azután kezdik meg a tűzszerészek a Mancz óvoda udvarán talált robbanószer gyújtószerkezetének vizsgálatát.

Újra kísért a háború

A Széchenyi úti kollégium harmadik emeletén ápolók siettek a dolgukra, de Bürger Éva vezető ápoló irányítása mellett minden tervszerűen, nyugodtan zajlott. Az ápolók a biztonság kedvéért hoztak magukkal lázcsillapítókat és más gyógyszereket, kötszereket és elsősegélynyújtó felszerelést is. Bürger Éva az idős Horváth Józsefné mellett ülve mondta el, mennyire fegyelmezetten, nyugodtan fogadták az idős emberek a kitelepítés hírét. A Rákóczi úti szociális otthonból 136 idős embert kellett elszállítani, a legtöbbek életkora nyolcvan év körüli. Mindannyian nyugodtan fogadták a földből előkerült tüzérségi lövedék és a kitelepítés hírét, hiszen a legtöbben megélték Székesfehérvár elestét, visszafoglalását, majd az orosz csapatok végső rohamát. Tudják tehát, mit jelent a háború, és a csütörtöki kitelepítést is egyfajta következményként fogják fel, amit türelemmel kell elviselni. Hiszen láttak ők már ennél sokkal rosszabbat is. Az ápolók összeszokottan, jó csapatmunkával látták el a rászoruló idős embereket, és igyekeztek enyhíteni minden esetleges kellemetlenséget.


Az öregek megértik

Csütörtökön délelőtt, nyolc óra után egymás után érkeztek a mentőautók a Széchenyi úti József Attila nevét viselő kollégium udvarába. Egy autóbusz huszonhat idős embert már korán beszállított az épületbe, a mentők pedig folytatták a szállítást. Mentőautó érkezett a székesfehérváriakat megerősítve például Tatabányáról, Veszprémből és Enyingről is, összesen negyvenkét rászoruló öreget helyeztek el  10 óráig a kollégiumban, elsősorban a Rákóczi úti szociális otthonból, de magánlakásokból is. A mentősök azt mondták, nem találkoztak olyannal, aki nem lett volna hajlandó velük menni.

A börtönt nem kellett kiüríteni

Rendőrök és katonák álltak csütörtökön nyolc óra után a Várkörúton, azon a határon, amely a kiürítés térségét jelezte. Onnan tovább senki sem léphetett. Felmerült a kérdés, hogy vajon a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet székesfehérvári objektuma, az úgynevezett „előzetesház” is érintett az intézkedések során? Megkérdeztük, és bár a több mint száz esztendős épület valóban a kiürített térség határán van, a börtönt nem kellett elhagynia a fogvatartottaknak és a büntetés-végrehajtás dolgozóinak.  Egyébként létezik egy ilyen esetre – vagy például tűzriadóra  -  kidolgozott részletes kiürítési terv, amikor más intézményekbe, például Baracskára vinnék a fogvatartottakat, de ezt ezúttal nem kellett alkalmazni.

9.30

Mint megtudtuk, a Rákóczi úti szociális otthonból összesen 135 főt szállítottak el, ebből több mint 30-an a csákvári intézménybe kerültek, s a papi otthonba is vittek időseket, közel félszáz főt pedig a József Attila Kollégiumban szállásoltak el.
Az otthon vezetője az FMH-nak elmondta: nem volt pánikhangulat, mindenki felfogta, hogy egy időre távozni kell.
A rendőrök mindenhova becsöngetnek, de tapasztalatuk az, hogy már szinte mindenhonnan távozak a lakók az intézkedés idejére.

8.30

A civil központ előtt körülbelül 20 rendőrautó áll, és összesen 260 katona, rendőr, közterület-felügyelő várja az eligazítást. Ők lakásról lakásra járnak a kitelepítéssel érintett területen és mindenkit felszólítanak otthona elhagyására.
A bomba fellelési helyétől számított 400 méteres sugarú körben kitelepítenek mindenkit, egy tűzoltóautó keresztbe is állt a Rákóczi úton, amelynek mindkét felét lezárják néhány környező utcával együtt.
A kitelepített lakókat szállító buszok folyamatosan, igény szerint indulnak a civil hától. Munkatársaink tapasztalatai szerint fél 9-kor meglepően kevesen várakoztak a helyszínen, mint hallani, sokan elmentek már családtaghoz, ismerőshöz.

A civil központ előtt várakozó rendőrök, katonák, közterület-felügyelők

Az otthonukat átmenetileg elhagyni kényszerülők számára ideiglenes tartózkodási helyként a Vízivárosi és a Hétvezér Általános Iskolát, valamint a József Attila Kollégiumot jelölték ki. Szükség esetén további intézményeket nyitnak ki.

Fotók: Koppán Viktor Dávid

Csütörtök

7.30

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság közölte: a lakosságvédelmi intézkedés során, aki igényli autóbuszokkal elszállítják az érintett területről. Az autóbuszok 8 órától folyamatosan indulnak a volt "Technika házától", ma Fehérvári civil ház. A buszokon KIÜRÍTÉS felirat látható. A rendőrség kéri az embereket, hogy csak a legszükségesebb dolgokat hozzák magukkal: kevés enni, innivalót és gyógyszereket. Az elhelyezésüket oktatási intézményekben oldjuk meg.

Fotók: Koppán Viktor Dávid


A fehérvári belvárosban található Babamúzeum helyi családoknak ma ingyenesen látogatható.
Részletek itt!

Szerda

Százkilós bombát találtak távvezeték-építés közben a fehérvári Rákóczi úton szerdán. 400 méteres körben csütörtökön reggel mindenkit kitelepítenek, ezután hatástalanítják a bombát.

Csütörtökön reggel, 8 óra 30-kor a rendőrség hermetikusan lezárja a Rákóczi utcát és annak 400 méteres körzetét, lakásról lakásra végigmennek, s aki otthon van, mindenkit felszólítanak, a terület elhagyására. Ezután kezdődik a szerdán, a Mancz János óvoda területén, gyakorlatilag a gyerekek által használt játszótér mellett talált, százkilós repeszgránát hatástalanítása.

Mint Kollár Levente, a rendőrség védelmi tisztje kiemelte, a repeszgránát jelenlegi helyzetében semmilyen veszélyt nem jelent, a kitelepítésre a mentesítés ideje alatt van szükség, amikor a szerkezetet a tűzszerészek mozgatják. A lakókat buszokkal szállítják el csütörtök reggel a JAK kollégiumba, valamint a vízivárosi és a Hétvezér téri iskolába.

Mint Dancs Norbert, a járási védelmi bizottság elnöke kiemelte, 25 kilónyi robbanótöltet van a száz kilós tüzérségi lövedékben, ilyen méretű robbanószerkezetet régóta nem találtak nagyváros kellős közepén. Csurgó Attila, az MH Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredének vezetője a védelmi bizottság ülését követően elmondta, miután a rendőrség csütörtök reggel kiüríti a helyszínt, megkezdik a gyújtószerkezet beazonosítását.

Megvizsgálják, az milyen állásban van, ezt követően tudják majd eldönteni, a robbanótest szállítható-e egyben, esetleg a gyújtószerkezetet a helyszínen kell kiszerelni, és utána elszállítani. A tervek szerint a csákberényi bányában semmisítik majd meg a repeszgránátot.

Cser-Palkovics András polgármester és Simon László, a megyei kormányhivatal főigazgatója minden érintettet együttműködésre kért. Bóka Viktor, a város jegyzője határozatában korlátozta az érintett üzletek, ügyfélszolgálatok, kereskedelmi egységek, bankok, áruházak nyitva tartását, azok csütörtök reggel nem nyitnak ki. Ügyeletes bölcsődének a Kígyó utcai helyett az Ybl bölcsődét jelölte ki.

 

A Székesfehérvár Járás Helyi Védelmi Bizottságától délután megtudtuk, hogy a romboló lövedék a lakosságra közvetlen veszélyt nem jelent. A tűzszerészek javaslatára a robbanótest elszállításának idejére a területet 400 méteres sugarú körben lezárásra és kiürítésre kerül, amelyre csütörtökön reggel 8:30 órától kerül sor. Mindaddig a rendőrség folyamatosan őrzi a lövedéket.

A kiürítés panelépületeket, egészségügyi és kereskedelmi intézményeket is érint az alábbi utcákkal határolt területen belül:

Várkörút – Szekfű Gyula utca – Berényi út – a Móricz Zsigmond utca Huba utcáig eső szakasza – a Víziváros keleti, Gáz utca felé eső része – a Gáz utca a Sarló utcáig – Salétrom utca – József Attila utca – Pilinszky tér – Kégl György utca – Rákóczi utca – Várkörút


A fenti utcákkal határolt területen élőknek ideiglenesen, a robbanótest elszállításáig el kell hagyniuk otthonaikat - áll a védelmi bizottság közleményében. Ez várhatóan július 18-án a délutáni órákig megtörténik.

Az érintett területeken lévő lakókat, egészségügyi intézményeket és kereskedelmi szolgáltatókat a helyi védelmi bizottság külön kiértesítési, a lakosság ideiglenes elhelyezésére, szükség esetén elszállítására az intézkedéseket meghozza, amelyről a délután folyamán részletesen tájékoztatják az érintetteket. A védelmi bizottság arra kéri a lakókat, hogy kísérjék figyelemmel a lakóépületeknél kihelyezett közleményeket és kövessék a javasolt útmutatásokat.

A fent határolt területen útlezárásokra is kell majd számítani. Az érintett időben és területen az Alba Volán járatai nem, vagy menetrendtől eltérően, kerülő útvonalon közlekednek.

A Székesfehérvár Járás Helyi Védelmi Bizottság a kiürítés zökkenőmentes lebonyolítása érdekében kéri a lakosság és a közlekedők együttműködését és megértését. A kiürített területen a rendőrség folyamatosan járőrözni fog.

 

Az Alba Volán közleménye a buszok terelésével kapcsolatban 

Értesítjük T. Utasainkat, hogy bombariadó miatt 2013. július 18-án – csütörtökön – 8.30 órától várhatóan a délelőtti órákban az alábbi járatok terelőútvonalon közlekednek. 

Helyközi autóbuszjáratok: Lovasberény irányába/irányából: Budai út-Kadocsa u.-Berényi út útvonalon közlekednek. 

Helyi autóbuszjáratok: 
16 jelzésű járatok: Várkörút-Budai út útvonalon.
17 jelzésű járatok: Várkörút-Budai út útvonalon.
23 jelzésű járatok: Széchenyi u.-Budai út útvonalon.
24, 25 jelzésű járatok: Budai út-Kadocsa u.-Géza u. útvonalon.
26, 26A, 38 jelzésű járatok Mészöly G.u.-Havranek J.u.-Fecskepart-Tompa M.u.-Berényi út útvonalon.
31 jelzésű járatok: Deák F.u.-Budai út útvonalon.
32 jelzésű járatok: Deák F.u.-Budai út-Kadocsa u.-Berényi út útvonalon.
33, 34 jelzésű járatok: Prohászka O.u.-Várkörút-Fecskepart-Várkörút-Prohászka O.u. útvonalon.
35 jelzésű járatok: kifelé Prohászka O.u.-Budai út-Kisteleki u. útvonalon, befelé Kisteleki u.-Géza u.-Kadocsa u.- Budai út-Prohászka O.u. útvonalon közlekednek.  

A járatok a terelőútvonalon rendszeresített megállóhelyeken állnak meg. A menetrendben meghirdetett időpontoktól jelentős eltérések várhatóak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!