Hírek

2013.02.13. 16:40

Bontanak és építenek

A zord idő ellenére megkezdték a Brunszvik-Beethoven Központ újjáépítését, hogy ne veszítsenek egy napot sem. A Dreherek hajdani szeszgyára részben marad, részben átalakul, a legérdekesebb megoldást a színpad-nézőtér viszonya nyújtja.

Zsohár Melinda

A volt szeszgyár több mint százéves épületegyüttese a mai napig szolgálta a martonvásáriakat, hol így, hol úgy, rendszereken átívelőn. Legutóbb rendezvényudvarként működött, s az öreg falak és a látványos tetőszerkezet kicsit hozzátett a kiállítások, előadások hangulatához. Kinn termelői piac színesíti időnként a hétvégéket, ráadásul a helyszín a kastély, a műemlék óvoda és a katolikus parókia szomszédságában tovább gondolkodásra késztette a várost, majd a tervezőket.

- Európai uniós forrásokból nyertünk közel 300 millió forintot a tér és az épület átalakítására – mondja Szabó Tibor polgármester, - amelyet jövő tavaszra be is fejezünk. Az összeg kicsit több mint tizede, 35 millió forint Leader –pályázatból, a Völgyvidék Vidékfejlesztő Közösség közreműködésével került a beruházásra.

 

Elkezdték a Brunszvik-Beethoven Központ rekonstrukcióját, a bontás  után következik az építkezés

- Saját forrásból és kormányzati támogatással alakítunk ki kiállítóteret, valamint egy kávézót is elképzeltünk, ez utóbbit helyi vállalkozók bevonásával valósítjuk meg – foglalja össze a polgármester a csakugyan elegáns terveket.

A helyi kultusz és hagyomány okán Brunszvik-Beethoven központnak nevezett hely egyben a művelődési ház funkcióját is betölti, valamint turisztikai központ létesül. A színpad az épületen belül lesz, ám a nézőtérnek érdekes megoldást találtak ki a publikumnak: hidegben, esőben bent ülnek, kellemes napsütésben, langy nyári estében kint – igény szerinti mobilitással. A rendezvényudvarhoz kapcsolódóan az óvodamúzeum is megújul, a patinás műemlék épület mellé egy új szárnyat emelnek, amely befogadja az óvodamúzeumi relikviákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!