Hírek

2017.05.24. 20:25

Alakul a városi campus - Bemutatták a helyi középiskolai korzó látványterveit

Egy egész városrész arculatát határozza meg a jövőben az a még csak papíron létező középiskolás „körzet”, korzó, amelynek tervezése a háttérben már jó ideje folyik.

Kocsis Noémi

Az új, modern, többelemű középiskolai campus látványterveit szerdán délután mutatta be a sajtónak Mészáros Attila alpolgármester, valamint a tervezésért felelős Városfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, Guti Péter és munkatársa, Erdei Péter. A látványtervek alapján igazi 21. századi diákvárosrészt képzelnek el a tervezők. Ide költözik a Vasvári Gimnázium, valamint a Hermann László Zeneiskola, Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola is.

Mészáros Attila alpolgármester a sajtótájékoztatón ismertette a látványterveket, s elmondta, a campusban mintegy 2500-2600 diák tanul majd
Fotó: Simon Erika

A kormányhatározatban foglaltak szerint kiemelt projektről van szó – ezért sokan dolgoznak az összességében 15,8 milliárdos beruházáson, mondta el szerdán délután a témában tartott sajtótájékoztatón az alpolgármester. Négy jelenlegi intézményt érint az átszervezés-átépítés: saját tantestületeik döntése alapján a Szabadságharcos úti területre költözik a Vasvári Pál Gimnázium és a Hermann László Zeneiskola, Zeneművészeti Szakközépiskola és AMI. Előbbi az egykori Ybl iskola saroképülete helyén az annak elbontása után ide épülő 24 osztályos új épületbe, amely mögé az egész campust kiszolgáló tornacsarnok létesül. (Az Ybl szerkezete nem bír el ráépítést, ezért bontanák el.) A következő épületet, a mostani Kodolányi János Gimnáziumot modernizálják, a mögötte lévő műhely viszont szintén eltűnik. A Kodolányi János Főiskola egykori főépületébe költözik a teljes zeneiskola, míg a Szabadművelődés házának 2. és 3. szintjén az irodák helyett a jövőben a szomszédos, az épületben már eddig is részben működő Tóparti Gimnázium tantermei kapnak helyet, így megszűnne a gimnázium különböző helyszínein folyó megosztott oktatás. A közművelődési intézmény földszintje és legfelső szintje viszont továbbra is kulturális célokat szolgál majd, sőt, a tetőre még egy kávézót is megálmodtak a tervezők. Az utolsó elemet, a Sörház téri kollégiumot is modernizálják, szinteként 6 db négyágyas, fürdőszobás tanulórészt létrehozva, amelyhez mosókonyhák, tanulósarkok társulnának, a liftrekonstrukciót viszont a földszintre helyezett akadálymentes lakrésszel váltanák ki. 600 adagos diákmenzává újul meg az alatta lévő étterem is. Idén őszre engedélyes szintű tervekkel jövő nyárra már a közbeszereztetésnek vágna neki a város. Vitás részlet még, hogy a két tanéves munka alatt hova költözzön a Kodolányi Gimnázium, valamint a Tóparti, amelyben a Szabadművelődés házához hasonlóan liftet szerelnek be. A két iskola számára keresik a megoldást, a lehetséges helyszínt, mondta az alpolgármester, aki szerint az érintett intézmények tantestületei már megismerték a terveket, velük is folyamatosak az egyeztetések.

A területen 2018 őszén kezdődhet meg a munka az említett épületek bontásával. A campus arculatának kialakítása természetesen közlekedési kérdéseket is felvet, hiszen a várhatóan összesen 2600 diák napi bejárása az itteni tömegközlekedésre terhelődik.

A területen valamennyi régi épületet felújítják, az újakat szellős, üveges átriumokkal tagolnák, a járműforgalmat kitiltanák, hogy igazi élhető középiskolai korzó jöjjön létre

- Igazi campushangulatot szeretnénk itt, ezért várhatóan teljesen kitiltanánk a járműforgalmat az épületek elől, egyfajta korzót hozva létre, míg a tó környékén lakóknak a másik oldalról természetesen biztosítanánk az ingatlanaik megközelítését. Számottevő mennyiségű plusz parkolót a beruházással együtt a város - úgy tűnik - nem tervez építtetni, inkább a meglévőket gondolnák, alakítanák át, például a Malom utcában. Újabb parkolók akkor létesülhetnének, ha például elköltözne innen a most a Sörház téren működő Depónia Kft., ez is felvetődött a tervezés során, de végleges döntés még nem született róla.

A feol.hu kérdésére, a területen most meglévő szolgáltató infrastruktúra elegendő-e a beruházás megindításához, a sajtótájékoztatót tartó szakemberek úgy nyilatkoztak, a kérdés a campus szűken vett területén jóval túlnyúló feladatot jelent, de előzetes nagy átalakításokra e téren nem lesz szükség, mind a villamos, mind a víz és gázvezetékek elbírják az átalakítással és az új campussal járó terhelést. Ami az itteni közlekedést illeti, ezen a tervezéssel együtt dolgoznak munkatársaik, tették hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!