Hírek

2016.05.22. 16:06

Börgöndre jöhetnek a Gripenek?

Börgönd – Idén is megrendezte az Albatrosz Egyesület a börgöndi majálist, ezúttal a fehérvári repülés 100. születésnapjának jegyében.

Házi Péter

Az Albatrosz Repülő Egyesület majálisára a sétarepülésre, ejtőernyőzésre várókat várták elsősorban és persze azokat, akik kíváncsiak a fehérvári repülés immár száz éves történetére is. Erről tartott képekkel fűszerezett előadást Laczkó Gábor és szó esett a szeptember 11-ére tervezett nagy repülőnapról is.

Az  ingyenesen látogatható repülős majálist megtisztelte jelenlétével a legendás Nemere repülőgép tervezőjének, Rotter Lajosnak a fia is. Vargha Tamás honvédelmi államtitkár ugyancsak részt vett a rendezvényen, ahol kérdésünkre úgy fogalmazott, ha semmi nem jön közbe, akkor nagy  esély van arra, hogy a szeptemberi repülőnapra a magyar légierő Gripenjei is eljönnek. Ez persze számos tényezőn múlik majd, látogatásukat ennyivel korábban így nem lehet biztosra ígérni.


Szilády Dezső, az egyesület elnöke és Viza Attila tanácsnok, egyesületi tag pedig az emlékév legközelebbi programjáról is beszélt. Május 30-án a Vasvári Pál Általános Iskolában nyitják meg azt a látványos, tematikus modellkiállítást, amelyen minden olyan repülőgép látható lesz, amely valaha is repült a börgöndi légtérben. A kiállítás apropóján két korosztályban repüléstörténeti  versenyt is rendeznek, amelynek ősszel lesz az eredményhirdetése. Ugyancsak októberben pedig repülős szakmai konferenciát is rendeznek a városházán, ahová e hivatás legkiválóbbjai érkeznek.

A majálison jelentette be Horváth Alajos nyugállományú őrnagy a Corvin alapítvány nevében, hogy emlékművet kívánnak állítani az első repülős felszállás emlékére. A tervek szerint ezt a fából készült, madarat ábrázoló emlékművet augusztusban avatják majd fel a börgöndi reptér irányítótornya mellett, az alkotás egyúttal az elhunyt repülősöknek is emléket kíván állítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!