Hírek

2015.09.29. 15:42

Bodajki kastély ügy: Börtönévekre váltják át a kárt

Bodajk - Megeshet, hogy a vádirat alábecsüli azt a kárt, amit a novemberben a bíróság elé kerülő férfi okozhatott a kastélyban - vélekedik olvasónk.

B. Kiss László

Mint azt korábban lapunk már hírül adta, novemberben állítják bíróság elé azt a férfit, akit a Székesfehérvári Járási Ügyészség nagyobb kárt okozó lopás bűntettével vádol, melyet a vádirat szerint a bodajki kastélyban és annak parkjában követett el. Megírtuk azt is, hogy – a vád szerint – a műemlék épület különböző fém elemeinek az eltulajdonítása révén mintegy egymillió 880 ezer forint, míg a park öreg fáinak jogtalan kivágásával – ugyancsak a vádirat szerint – kerekítve egymillió 239 ezer forint kárt okozott. A cikk megjelenése után a szerzőt megkereste Bodajkról Petrovics Ferencné, aki 2014 januárjában részt vett azon a lakossági kezdeményezésre megtartott, hivatalos bejáráson, ahol felmérték a kastély állapotát.

– Volt alkalmam saját szememmel látni, hogy milyen siralmas, kétségbeejtő állapotba jutott a rendszerváltás előtt turistaszállóként működő épület. A kastély beázott, a falakról mállott, pergett a festék A parkettát, két szoba kivételével, mindenütt felszedték. Az egyik helyiségben a megmaradt, hullámos tetejű parketta réseiben gaz vert gyökeret Volt olyan ajtó, amelyet tokostól feszítettek le, a pincében levő kazánt pedig úgy vitték el, hogy kibontották a falat – számolt be most lapunknak az asszony, aki azt is elmondta: szíven ütötte, hogy a kovácsoltvas csillárt 15 ezer forintért árulták az interneten. Petrovics Ferencné elsorolta, hogy az öntöttvas fűtőtestektől elkezdve az ereszcsatornán át a lépcső- és erkélykorlátig, a kandeláberektől a több száz méter hosszú vaskerítésig, mi minden hiányzott a kastélyból. Olvasónk úgy vélekedik: az ellopott dolgok értékét esetleg alábecsüli a vádirat.

Így fest most a 2007-ben eladott bodajki kastély. A látvány egyszerre elszomorító és felháborító. Fotó: B. Kiss László

„A vádirat tételes listát tartalmaz az eltulajdonított dolgokról. A tételes lista tartalmazza a levelében hivatkozott vaskerítést 361 méter hosszúságban, 53 darab öntöttvas radiátort, 23,14 méter hosszú és 80 cm magas kovácsoltvas erkélyt és lépcsőkorlátot, 5 darab 5 méter hosszú íves kapaszkodót, ereszcsatornát, továbbá réz- és elektromos kábeleket" – mondta el megkeresésünkre dr. Varga Noémi, a Székesfehérvári Törvényszék sajtókoordinátora. A kárértéket a nyomozás során kirendelt igazságügyi szakértő határozta meg. Amennyiben az ennek alapján a vádiratba foglalt kárértéket a bíróság aggályosnak találja, lehetősége van új szakértő kirendelésére – tudtuk meg a sajtókoordinátortól, aki közölte: amennyiben a kárérték az ötmillió forintot meghaladná, a cselekmény jelentős kárt okozó lopás bűntettének minősül, amely egytől 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A vádirat szerint a teljes kárösszeg – kerekítve – hárommillió 120 ezer forint. A vádiratban szereplő nagyobb kárt okozó lopás fogalma 500 ezertől ötmillió forintos összeghatárig értendő, és 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

– Az ügyben legközelebb 2015. november 24. napjára tűzött ki a bíróság tárgyalást, jelenleg éppen a kárérték pontosítása körében szakértői bizonyítás folyik, azaz a bíróság új szakvélemény beszerzését rendelte el – nyilatkozta lapunknak dr. Varga Noémi.

A bodajki kastélyt 2007 novemberében, egy korábbi polgármester idején adta el a város önkormányzata egy cégcsoportnak 150 millió forintért. A cégcsoport ellen időközben felszámolás indult, a kastélyt pedig immáron háromszor bocsátották árverésre, eredménytelenül.

Wurczinger Lóránttól, Bodajk jelenlegi polgármesterétől úgy értesültünk: még az idén ősszel negyedszer is árverésre bocsátják a település szívében található, műemlék épületet.

A kikiáltási ár az első két alkalommal 100 millió forint volt, harmadszor 60 millió, s negyedszer is innen indul majd a licit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!