Hírek

2009.04.02. 02:29

Börtönt vegyenek!

Martonvásár - Sok évvel ezelőtt akkor írtam az útmenti börtönről, amikor éppen megszöktettek onnan valakit. Azóta elfelejtődött a létesítmény, s nem lakják rabok. Eladósorba került.

Tihanyi Tamás


A martonvásári börtönben már nincsenek fogvatartotta, eladnák az épületet
Fotó:Lovász Lilla

Három intézmény tartozik a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézethez: a székesfehérvári előzetesház, a baracskai létesítmény és a martonvásári, mára kihalt épületegyüttes.

- Már nincsenek a martonvásári objektumban fogvatartottak, ott csak raktározási, illetve logisztikai feladatokat oldunk meg. Részben a büntetés-végrehajtás, részben külső cégek használják most ezt a területet - mondta Cséri Zoltán bv. ezredes, a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka. A jövőre nézve hozzátette: nem áll szándékukban felújítani a létesítményt, hosszú távú céljaik között inkább az értékesítés szerepel.

A Martonvásárhoz tartozó, az autópálya közvetlen közelében lévő épületegyüttes valaha olyan fogvatartottakat őrzött, akik kisebb vétségeket követtek el. A legtöbben közveszélyes munkakerülésért kerültek ide - ha ez mond egyáltalán valamit a mai, munkanélküliséggel sújtott világban felnövőknek. Olyan bűnözők , akik a kevésbé veszélyes biztonsági kategóriába voltak sorolva, s nem számítottak nehéz fiúknak. Ezzel arányban ők viszonylag rövid időt töltöttek a falak között.

- Az országos parancsnokság azért döntött az eladás mellett, mert nincs értelme a felújításnak - folytatta Cséri Zoltán. - Lényegében egyetlen masszívabb épület van itt, a többi csak barakk. Az elmúlt húsz évben senki nem költött erre semmit, állaguk lepusztult, nagyon sokba kerülne a felújítás.

Pedig ha nem Martonvásáron, máshol szükség lehet új férőhelyekre, hiszen a csökkenés után az elmúlt időszakban ismét egyre jobban nő a zsúfoltság az úgynevezett előzetes intézetekben, amely folyamat előbb vagy utóbb a letöltőházakban is tetten érhető lesz. Az ezredes elárulta, szerdán reggel a fehérvári intézményben 127 helyre 224 fogvatartott jutott, ezért az országos parancsnokság által kidolgozott program keretében más börtönökbe szállítanak át előzetes letartóztatásban lévőket.

Az országos átlag egyébként 122 százalékos feltöltöttséget mutat, amely adat egyelőre még nem riasztó. A helyzet azonban változik. Mostanában ritkán jó irányba.

Tízmilliárdos korszerűsítési program folyik a büntetés-végrehajtásnál, a terveket 2012-ig dolgozták ki. Céljuk a rendszer megújítása - ez magába foglalja a szükséges változtatásokat, azokat a fejlesztéseket, amelyek az elmúlt évtizedekben elmaradtak. A létesítmények, eszközök műszaki állapota, a fogvatartottak elhelyezése helyenként rossz, a biztonsági rendszerek, konyhák elavultak. Dolgoznak az intézetek rendjének, biztonságának fokozásán, az őrzéstechnika javításán is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!