Hírek

2015.11.15. 17:33

Boryra emlékeztek: Idén Borka Gyula kapta az emlékérmet

Székesfehérvár – Bory Jenő 136. és Bory Jenőné születésének 130. évfordulóján ünnepi megemlékezést tartottak a Bory téren, a mester szobránál szombat délelőtt. Idén is átadták az emlékérmet.

Buthy Lilla

Múlt héten ünnepelték Bory Jenő születésének 136. évfordulóját. Az évenként ismétlődő összejövetel és koszorúzás tulajdonképpen ehhez a születésnaphoz kötődik.

Egy másik kerek évszámról is megemlékeztek a Bory-család tagjai és az öreghegyiek: 130 éve született Szegeden Bory Jenőné. Korán árvaságra jutott, ösztöndíjjal tanulhatott Budapesten, a Képzőművészeti Főiskolán, és ott Székely Bertalan óráin ismerkedett meg Bory Jenővel, akinek felesége, múzsája, művésztársa, gyermekeinek anyja és bajtársa is lett, hiszen két világháborút is végigszenvedtek.

A Bory-szobornál a Bory Jenő Általános Iskola diákjai adtak műsor, amit koszorúzás követett. Fotó: Molnár Artúr

Az elmúlt évben két fővel is gyarapodott a Bory-család, egy kisfiúval és egy kislánnyal, ők Bory Jenő ükunokái. Borka Gyula azonban eltávozott az élők sorából, aki tizennyolc éven keresztül volt a Bory–vár Alapítvány kuratóriumának elnöke, a családot mindenben támogatta. Idén ő kapta meg posztumusz a Bory Jenő és Bory Jenőné emlékérmet, amit özvegye vett át. Az elismerést a leszármazottak minden évben olyan személynek adják át, aki a Bory- életmű gondozásában sok segítséget nyújt az élete során.

A méltatás során elmondták, Borka Gyula Székesfehérváron született, egész életét itt élte le, kivéve azt az öt évet, amíg Budapesten megszerezte gépészmérnöki diplomáját. Hagyománytisztelő, segítőkész ember volt, aki a múlt emlékeire építkezett. A kuratórium elnökeként hűségesen és lojálisan szolgálta a Bory-hagyaték ápolását. A Bory-vár igazi szívügye volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!