Hírek

2014.01.28. 14:50

Bosszantó menetrendváltozás

Pusztavám - Többen elégedetlenek a helyközi buszjáratok menetrendjével, amelyet decemberben módosítottak.

Nédó Géza

Több olvasónk is jelezte felénk, hogy a Volán társaság jó néhány busz menetrendjét módosította december második felében, főként arra hivatkozva, hogy ahol vasúti lehetőség is van, felesleges a párhuzamos közlekedés. Az egyik levélírónk pusztavámi példát említett: annak ellenére, hogy a településünkön vasúti közlekedés nincs, mégis megszüntettek néhány buszt. A Vértes Volán járatai keresztül mennek ugyan a falun, de nem állnak meg sem Székesfehérvár, sem Tatabánya irányába. Az elmúlt napokban többször utazva rájöttem: nem csak minket érint rosszul az intézkedés (kislányom Tatáról hazafelé legkorábban 4 órára tud hazajönni az eddigi háromnegyed három helyett), ugyanis többen panaszkodtak. írja.

Merkatz László pusztavámi polgármester tud a települést érintő menetrendváltozásról. Levélben kereste meg a Vértes Volán Zrt. vezérigazgatóját Németh Tamás Jánost. A leveléből idézünk: A lakosságtól érkező panaszok, valamint az elmúlt két napban tett információszerzésem alapján kérem, szíveskedjenek a 1841 és 1843 számú járataik esetében a Pusztavám Bányatelepi elágazás megállóhely igénybevételét felülvizsgálni. Néhány éve még magam is buszoztam Székesfehérvárra ez a járat Pusztavámon több helyen is megállt, volt olyan időszak, amikor az egyik járat a Bányatelep (nálunk Petőfi u.,Erdősor u.) felé kerülve közelítette meg Mór városát. Az utasok a megálló kivétele miatt kénytelenek Mórig utazni, illetve Móron leszállni és mindkét esetben várakozni. Ez a munkába, iskolába járás idejét is megnöveli. Gondolom az a másfél perc, amit a járat a megállóban tölt, nem okozhat menetrendi problémát.

Megkerestük a Vértes Volán Zrt. és az Alba Volán Zrt. kommunikációs munkatársát Pruzsina Alice-t, aki a következő közleményt adta ki: Elöljáróban néhány információ: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szakmai háttérintézménye (Közlekedéstudományi Intézet) koordinálja az országos és regionális buszjáratok menetrendi változásait. Az átszervezés célja a közösségi közlekedés racionalizálása, a nagyobb települések összeköttetésének biztosítása, a kihasználatlan járatok leállítása, a vasút-közút párhuzamosságainak megszüntetése. A felvetett kérdésekről: ez az átszervezés több szakaszban zajlik. Az első két lépés érintette a cikkben szereplő járatokat. Az előzetes utasszámlálások adatait a KTI minden Volán társaságtól begyűjtötte, majd egyben kezelve azokat alakította ki az autóbuszok új menetrendjét egy-egy térségben. Így nem egyetlen Volán forgalomszervezésén múlik, hogy az autóbuszok egy településen belül hány megállót érintenek, hiszen egy komplex menetrend minden járatra nézve kötelező függetlenül attól, hogy mely társaság autóbusza teljesíti azt. Csákváron ugyanezzel az átszervezéssel éppen javult a település ellátottsága, máshol pedig a regionális járatok segítik az eljutást a járási központokba, ahonnan átszállással országos járatokat érhetnek el az utasok. A Volán minden jelzést kivizsgál és harminc napon belül választ ad az adott felvetésre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!