Hírek

2017.01.03. 12:23

Boszorkányok Etyeken - elégették őket!

Etyek – Ahhoz, hogy az új évbe tisztán, minden rosszat hátrahagyva léphessenek, Etyeken idén is boszorkányt égettek. A bábuval együtt az óév minden búja a lángok martalékává vált.

S. Töttő Rita

Különleges „tisztulási"  rituálé vált hagyománnyá az etyeki Hernyák birtokon: immáron hetedik esztendeje látványos körülmények között égetnek boszorkányt. Az ok nagyon egyszerű: szeretnének minden rosszat hátrahagyva, mondhatni, felégetve, az új esztendőbe lépni.

Fotó: Hernyák család

Ennek   legjobb eszköze pedig nem más, mint egy boszorkány, amely az előző év minden kellemetlenségét képviseli, s amely a tűz martalékává válva segíti a körülötte állókat abban, hogy elengedjenek minden nehézséget, amit az elmúlt esztendő hozott.

A Hernyák család programján résztvevők tehát idén is tiszta lappal indulnak a 2017-es évbe, hiszen gondolatban elégettek minden rosszat azzal a szerencsétlen boszorkánnyal együtt, amely a máglyára kerülve pillanatokon belül a lángok martalékává vált.

A magyar népszokások között akad egyébként más módszer is az óév kikergetésére: volt, ahol kikorbácsolták az előző évet, máshol kiabálással ijesztették el. Ezeket a rituálékat követte aztán az újévi „tervezés", azaz jóslás, mágikus megidézés, amely arra hivatott, hogy az eljövendő esztendő eredményességének utat engedjen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!