Hírek

2016.02.12. 14:20

Botrány a közgyűlésen: bekiabált a hétvégi szélsőjobbos megemlékezés szervezője (frissítve)

Semmilyen pártpolitikai színezete nem volt a kitörés napjáról megemlékező rendezvénynek, azzal, hogy nagypolitikai szintre viszik a kérdést, a katonák emlékét gyalázzák meg! A rendőrség az első sajtónyilatkozataiban is elismerte, hogy a rendezvény rendbontás nélkül lezajlott és nem indítottak önkényuralmi jelkép használata miatt senki ellen eljárást" - ezt kiabálta be a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom emblémáját viselő pulóverben megjelent férfi a pénteki közgyűlésen.

Házi Péter

14:51 "Semmilyen pártpolitikai színezete nem volt a kitörés napjáról megemlékező rendezvénynek, azzal, hogy nagypolitikai szintre viszik a kérdést, a katonák emlékét gyalázzák meg! A rendőrség az első sajtónyilatkozataiban is elismerte, hogy a rendezvény rendbontás nélkül lezajlott és nem indítottak önkényuralmi jelkép használata miatt senki ellen eljárást" - ezt kiabálta be a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom emblémáját viselő pulóverben megjelent férfi a pénteki közgyűlésen.  A mellette álló másik férfi, aki a hétvégi, kitörés napjára emlékező rendezvény bejelentője volt, pedig azzal próbálta túlharsogni a kialakuló kavarodást, miszerint ellene nem indult eljárás, hanem csak ismeretlen tettes, tettesek ellen, amiben véleménye szerint nem fognak elítélni senkit. "Ha valóban olyan bűnös felvonulás lett volna, mint előadják, akkor miért nem indult ellenem eljárás?" - tette fel a kérdést.

A bekiabálás azt követően történt, hogy a fehérvári testület határozatban (19 igennel, ketten nem szavaztak) kinyilvánította, hogy a városban nemkívánatosak azok a rendezvények, amelyek célja valamely társadalmi  csoport elleni gyűlöletkeltés. Ez alapján a közgyűlés határozottan elítélte a február 6-ai belvárosi  szélsőséges felvonulást és kifejezte szolidaritását mindazok irányban, akikben a rendezvény fájdalmat vagy félelmet keltett.

Mivel a bekiabáló nem hagyta abba a mondanivalóját, Cser-Palkovics András szünetet rendelt el. Mint mondta, amennyiben a közgyűléshez méltóan, annak szabályai szerint szót kért volan az illető, elmondhatta volna véleményét, ilyen rendzavarás azonban 25 éve nem történt a fehérvári közgyűlésben. Mindezek okán a polgármester megteszi a büntető feljelentést népképviseleti szerv munkájának megzavarásáért.

Miután a teremből a rendezvény szervezői távoztak, visszatért a nyugalom. A testület elfogadta az idei év költségvetését, mégpedig17 igennel 4 nemmel.

16:04 A szélsőséges felvonulástól történő elhatárolódásról szóló napirend tárgyalásán Horváth Tancsa Ágnes (Jobbik) arról beszélt, szerinte a testületnek nem feladata emlékezetpolitikai kérdésekben állást foglalni: - Természetesen a Jobbik nem ért egyet nyilaskeresztes eszmékkel, SS katonák dicsőítésével. Ha a hétvégi rendezvényen történt jogsértés,  a  hatóságoknak ki kell vizsgálniuk, el kell járniuk - fogalmazott, majd jelezte, mindezek miatt nem kíván a határozatról szavazni.

– Nem lehet egyszerre cukiskodni és felvonulni,  Vona Gábornak döntenie kellene ebben végre! A felvonulásokat márpedig Fehérvár vezetése el fogja ítélni,  bármelyik diktatúrára is próbálnak emlékezni a résztvevők – reagált a polgármester. A közgyűlés   határozatban ítélte el a  szélsőséges felvonulást és kifejezte szolidaritását mindazok irányában, akikben a rendezvény fájdalmat, félelmet keltett.

Igen fontos döntések születtek ezután a közgyűlésen: Schneller Domonkos,  a Kiemelt Kormányzati Beruházások Kft. stratégiai igazgatója ismertette azt az olimpia rendezési tervet, amelyet február 16-án adnak le a NOB-nak, s amely szerint  a Fehérváron épülő multifunkcionális csarnok az asztalitenisz meccseknek és a döntőnek is otthont adna, amennyiben 2024-ben Magyarország rendezheti az olimpiát. A közgyűlés kinyilvánította,  sikeres pályázat esetén Fehérvár vállalja a rá eső feladatokat. A költségvetés tárgyalásakor Márton Roland arra a város számára kedvezőtlen törvényre hívta fel a figyelmet, miszerint a kiváló adóerőképesség miatt Fehérvárnak számos feladatot állami támogatás nélkül, önerőből kell megoldania. Emiatt például a szociális ellátórendszer csak a szinten tartásra fókuszál.

A polgármester maga is egyetértett abban, hogy a fehérvári  gazdaság alapból is magas bevételhez juttatja az államot, így a város eleget tett a gyengébbekkel kapcsolatos szolidaritásnak. Aminek itt a határa,  a 2-4 milliárdos pénzelvonás túlzott.  Egyébként a 2015-ben meghatározott szociális keret nem merült ki, azaz nem volt annyi igénylő, hogy az erre elkülönített pénz elfogyott volna.

Vélemények a 2016-os költségvetéssel kapcsolatban:

Stabil és biztonságos

– Úgy látom, az ellenzék is  stabilnak, biztonságosnak tartja az elfogadott költségvetést, a vita csak a  források elosztásának arányairól szólt – összegzett az ülést követően Cser-Palkovics András, aki kiemelte, az adósságkonszolidáció nélkülcsak idén 3,7 milliárd forintos kellene törlesztenie a városnak.   Ezt  most fejlesztésekre,  a Saára Gyula útfelújítási és az Ybl Miklós intézményfelújítási programra lehet költeni: – A városnak nincs adóssága, a tartalék 4 milliárd forint. Bízom benne, hogy ez egy valóban biztonságos évet eredményez, és a 17 igen szavazattal elfogadott költségvetést precízen végig tudjuk vinni 2016-ban, amiért a gazdasági szereplőknek is köszönet jár.

Több pénz kellene szociális célokra

– A városi Jobbiknak el kellene döntenie, a törvénytisztelők vagy a rendbontók oldalára áll a szélsőjobboldali felvonulás kérdésében – mondta Márton Roland (MSZP). Hozzátette, a baloldal azért nem tudta támogatni a költségvetést, mert habár az a fejlesztésekhez jelentős pénzt ad, nem tartalmaz forrásokat a fehérvári bérminimum programhoz, a bölcsődék, óvodák, a kéttannyelvű oktatás fejlesztésére vagy a polgárőrség nagyobb támogatására sem.

–Országos problémává duzzadt a szélsőséges felvonulások jelensége, ami ellen országosan kellene fellépni – fogalmazott Földi Judit (DK), aki szerint a költségvetés szakmailag rendben van, de az elosztásnál a szociális szektorra, idősgondozásra, illetve bölcsődei helybővítésre jóval többet kellene költeni.

Látványköltségvetés az ide?

Látványköltségvetésnek nevezte az ideit Horváth Tancsa Ágnes. A Jobbikos önkormányzati képviselő szerint a hangsúlyok jelentősen eltolódtak a látványberuházások, a rendezvények irányába és ezekhez mérten sokkal kisebb hangsúlyt kapott például a valódi gazdaságfejlesztés, a civilek támogatása, a közbiztonság kérdése. A költségvetés a 2015-ös helyi iparűzési bevételekkel számol, ami kiemelkedően magas, nagyságrendileg 12 milliárd forint. Ugyanakkor kevesebb tartalékot képez a város, mint tavaly. –Ahogyan egy család, úgy a város is akkor jár el helyesen, ha a nagyobb bevételeiből, nagyobb tartalékot képez, hosszútávra tervezve, gondolva a szűkebb évekre –fogalmazott Tancsa Ágnes a közgyűlést követően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!