Hírek

2016.07.02. 10:44

Brutális támadás a fecskecsalád ellen

Székesfehérvár – Brutális módon bánt el egy fecskecsaláddal valaki nem rég, miközben a pusztítás megelőzhető lett volna.

S. Töttő Rita

Egyes adatok szerint megfeleződött a fecske populáció Magyarországon az ezredforduló óta, ezért is jó látni, ahogy nyáron szelik az eget és gyűjtik a szúnyogokat ezek az aranyos és hasznos kis madarak. De nem mindenki örül nekik, s nem tetszésüket brutális módon fejezik ki –   derült ki Berkényi Tamás, a Vadmadárkórház vezetőjének egyik legutóbbi esetéből.

Molnárfecske fióka Fotó: Vadmadárkórház

– Sok fészekből kiesett fióka kerül a Vadmadárkórházba Székesfehérvárra –szögezi le Tamás, akihez azonban a legutóbbi kicsi nem ezért került... –  Ő  nem kiesett, hanem egy közeli településen   egészen egyszerűen megunták, hogy fecskék röpködnek a házuknál és sok a piszok is tőlük. Nem vártak mondjuk egy hetet, hogy a fiókák felnőjenek és kirepüljenek... Nem, ők, egyszerűen leverték a fészket – kesereg a madármentő. Akik így tettek,  még nem hallottak a „fecskepelenka" nevű nagyszerű megoldásról, egy egyszerű deszkalapról, amely a fészek alá szerelve egy helyen gyűjti össze a lepotyogó ürüléket.

Fecskefészek és "fecskepelenka" Fotó: Orbán Zoltán, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Sajnos csak ez az egy fióka élte túl a pusztítást, őt egy szemtanú mentette meg és hozta el  a Vadmadárkórházba. Neki szerencséje volt. Szülei helyett a madármentőktől kap táplálékot. – Még egy hétig kell nevelgetni és azután szabadon engedjük. Remélve, hogy soha nem kerül olyan emberek közelébe, akik számára a problémák megoldása a pusztításban merül ki...

A kórház vezetője hozzátette: molnárfecske eszmei értéke Magyarországon 50 ezer forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!