Hírek

2016.03.25. 19:40

Búcsú, de remény is: elbúcsúztatták a képtárat

Székesfehérvár - Péntek este nyílt meg a Városi Képtár-Deák Gyűjteményben Borsos Lőrinc Csinos kis akvarellek című kiállítása, majd elbúcsúztatták a képtárat.

Szabó Zoltán

Borsos János és Lőrinc Lilla alkotópáros dolgozik évek óta Borsos Lőrinc néven. A kiállításon látható akvarellek nem létező emlékek, hanem inkább díszletek lenyomatai. Mindaz, amit az akvarell műfajával láttatnak, végtelenül ironikus, hiszen a képeslapszerű giccs mögé bújtatva, olyan szubjektív világot alkotnak, ami a véleménynyilvánítás eszköze lesz.

Véletlen, de tán a sors keze, hogy épp az ő kiállításukkal zárul le egy fontos korszak. Mélyi József művészettörténész megnyitója után, az est második felében ugyanis elbúcsúztatták a képtárat.

Április 1-től a Városi Képtár-DeákGyűjtemény beolvad a Szent István Király Múzeumba. Ahogy beszédében Kovács Péter művészettörténész hangsúlyozta: a városi képtár mint önálló fogalom is megszűnik. Új működési szabályzat vonatkozik az intézményre, ebből pedig a képtár funkciójának az emléke, de még a szervezetben elfoglalható helye sem derül ki. Kovács Péter felidézte, miként adományozta Deák Dénes Fehérvárnak páratlan gyűjteményét, hogyan vált a képtár a város kulturális életének meghatározó szereplőjévé.

Szűcs Erzsébet az időkapszulával , amit a Városi Képtár-Deák Gyűjtemény udvarán temettek a földbe

Szűcs Erzsébet művészettörténész, a képtár igazgatója arról beszélt: nem is az intézmények összevonásával van a probléma, hanem annak előkészítetlenségével és időzítésével. Rossz időben, rossz döntés született, mondta, hiszen a Szent István Király Múzeumnak egy éve nincs igazgatója, és az új működési szabályzat kialakításában sem vehettek részt a múzeológusok. Hozzátette: ez az este nem csak a búcsú ideje, hanem a reményé is. Hiszen a megváltozott körülmények között, továbbra is igyekeznek a közönséget szolgálni, és szeretnék megtartani Fehérvárt a kortárs művészet egyik ismert központjának.

Jó szívvel emlékezett a városi képtárban töltött éveire Kiss Dorottya, a Szabadművelődés Háza igazgatója. Nagy Veronika pedig, aki az önállóvá váló Hetedhét Játékmúzeumot irányítja, megköszönte azt a segítséget, amit a városi képtár, mint anyaintézmény nyújtott számukra.

Végül az idén 30 éves képtár udvarán, Schaár Erzsébet szobránál időkapszulát ástak el, a búcsúzók írásaival, emlékeivel. Az időkapszulát 30 év múlva, 2046 nagypéntekjén nyithatják fel utódaink...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!