Hírek

2016.08.23. 16:45

Büntethető, aki eteti a galambokat

Ha elszaporodik valahol a galambállomány, a legtöbb esetben arra kell gondolni, hogy valaki etetéssel szoktatta oda őket.

Buthy Lilla

Múlt héten írtunk arról, hogy a társasházak lakói a galambokra panaszkodnak, melyek igencsak elszaporodtak, és különféle módszerekkel próbálnak meg védekezni ellenük, sokszor sikertelenül. Megírtuk azt is, hogy hosszú távon a mechanikai védekezési eszközök közül a távoltartó tüske, paraván, rács és háló a leghatékonyabb, de az erre szakosodott szakemberek által végzett élve befogás is ritkítja az állományt.

- A galambok szinte kivétel nélkül azon a környéken telepednek meg, ahol etetik őket. Az etetők nem tudnak ellenállni a jótéteményű szándékaiknak, és például kenyérrel táplálják őket, ami sok madár számára káros. Így csak azt tudom tanácsolni a panaszkodóknak, hogy a társasházuk lakóközössége próbálja kideríteni, hogy ki az, aki közülük etet? Aztán próbálják lebeszélni, de nem lesz egyszerű. A dolog főleg közösségi szinten oldható meg, az egyéb lehetőségek kevésbé hatékonyak - reagált múlt héten megjelent cikkünkre egy olvasónk.

A levél nyomán megkérdeztük Mike Bálint állatkár-elhárítással foglalkozó szakembert, melyek a legfőbb veszélyei és következményei a galambok etetésének?

A szapora galambok ragaszkodnak a territóriumukhoz: ahol kikelnek a tojásból, és ahol etetik őket, oda mindig visszatérnek (Fotó: Shutterstock)

- Az etetés potenciálisan hozzájárul ahhoz, hogy súlyos problémák alakuljanak ki társasházi szinten: a galambokat így lehet odaszoktatni a párkányokra, erkélyekre, padlásterekre és szellőzőkbe. Ennek következménye, hogy a fészkelési szokásaikat is ott alakítják ki, így alakulnak ki a kolóniák, melyek akár ötven-száz galambot is magában foglalhatnak. Elég szaporák: egy évben akár négy-öt fészekaljat (kettő darab fiókával számolva) is fel tud nevelni egy galamb - fogalmazott a szakértő, majd hozzátette: - A galamb, ahol kikelt a tojásból, ahol felnevelkedett, ahol ételt kap, ahhoz a territóriumhoz ragaszkodik: onnan nem akar elmenni.

Kevésbé köztudott, de az etetésért büntetés is járhat:

- Ha galambokat etetünk közterületen, az szabálysértésnek minősül. Volt már rá precedens, hogy társasházi lakók panaszkodtak egy tizedik emeleten lakó férfira, aki hagyta túlszaporodni a galambokat az erkélyén, ami súlyos köztisztasági problémákat eredményezett. Vizsgálat indult, és a hatóságok pénzbírságot is kilátásba helyeztek. A lakót kötelezték arra, hogy szüntesse meg a problémát a lakóterületén - mondta.

Címkék#galamb

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!