Hírek

2015.04.01. 15:24

„Drágaságom, mit képzelsz, hogy ilyen pénzzel akarsz fizetni? Hogy adjak vissza?”

Székesfehérvár - A vasútállomáson két óra után leszálló utas zárt buszjegy-pénztárral szembesül. A buszon persze vehet jegyet. Drágábban. És persze, ha van aprója. Mert a sofőr nem kötelezhető pénzváltásra.

Házi Péter

„Drágaságom, mit képzelsz, hogy ilyen pénzzel akarsz fizetni? Hogy adjak vissza? Különben is láthatod, nincs pénzváltás a buszon!” Hornung Zsuzsanna állítása szerint így fogadta őt a minap a 13-as busz sofőrje, miután olvasónk egy ezerforintossal próbált jegyet vásárolni a buszon. A sofőr aztán kelletlenül megpróbált visszajárót keresgélni, panaszosunk viszont úgy döntött, nem tűri a hangnemet és inkább leszállt.

- Távol essék tőlem, hogy a sofőr megbüntetését kívánjam, de az eset kapcsán sok- régi kérdés merült fel bennem: Hogyan lehetséges az a szégyenteljes állapot egy megyei városban, hogy a buszjegypénztár a vasútnál reggel 6 és mindössze délután 2 között van nyitva? A városba délután ötkor beeső látogató így a buszon szembesül azzal, hogy 270 forint helyett 300-ért, csak aprópénzért juthat hozzá a jegyhez. Ezt akár burkolt áremelésnek is tekinthetjük - mondja olvasónk, aki érthetetlennek tartja, hogy sem a MÁV-pénztárban, sem a hírlapárusnál nem lehet buszjegyet venni, illetve, hogy a városban sehol nincs buszjegyautomata.

Hornung Zsuzsanna hosszú évek tapasztalatait, problémáit gyűjtötte össze. Bizonyosan nem csak az ő számára elfogadhatatlan, hogy Székesfehérvár vasútállomásán délután kettőtől gyakorlatilag nem lehet buszjegyett venni. Csak a buszon, de ott 270 helyett 300 forintért
Fotó: Házi Péter

Hornung Zsuzsanna szerint ugyanakkor teljesen elfogadható, hogy a sofőrnek ne kelljen húsz- vagy tízezresből visszaadnia. No de egy ezresből?

A Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ kivizsgálta panaszosunk észrevételeit, s mint írják, a buszvezető figyelmét felhívták, a továbbiakban mindent tegyen meg az utasok gyors és illedelmes tájékoztatásáért, s kövessen el mindent, hogy a menetjegyet ki tudja adni. Amint a Pruzsina Alice kommunikációs főmunkatárstól kapott levél fogalmaz, a bérleteleadási időszakban, minden hónap 26. és a következő hónap 6. napja között 6 és 17 óra között van nyitva a vasútnál lévő pénztár, ezen időszakon kívül a buszjegyvásárlás elenyésző, ezért nem indokolt a hosszabb idejű nyitva tartás.

A buszos cég állításuk szerint folyamatosan egyeztet különböző partnerekkel a jegyárusítás kiterjesztése érdekében. A MÁV illetékeseivel is történt már ilyen egyeztetés, de sajnos nem született megállapodás.

„Társaságunk folyamatosan vizsgálja annak lehetőségét, hogy jegyautomatákat telepítsen. Az automaták beállításának olyan magas a költségvonzata, hogy a jelenleg érvényes Közszolgáltatási Szerződés biztosította költségtérítés ezen beruházására nem nyújt lehetőséget. ” - írja az Alba Volán Zrt. jogutódjaként működő KNYKK Zrt. Érdeklődtünk arról is, a van-e valamilyen előírás arra, hogy a buszvezető kasszájában reggel mekkora összegű váltópénznek kell lennie? Nos, erre konkrét választ nem kaptunk, de azt leszögezik, a buszvezető nem kötelezhető pénzváltásra, így előfordulhat, hogy nem tudnak visszaadni nagyobb bankjegyből. Ilyen esetek azonban a cég szerint csak ritkán fordulnak elő, de ha mégis, a jegyvásárló adatait menetlevélen veszik fel a sofőrök, s a cég később visszautalja a visszajáró összeget az utasnak.

Székesfehérváron egyébként húsz helyen, köztük az összes postán, valamint kisebb vegyesboltokban lehet buszjegyet venni, ezek listája megtalálható a cég honlapján.




Címkék#panasz#busz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!