Hírek

2016.05.23. 19:40

Hatalmas vihart kavart: buszmegálló a bringaúton

Székesfehérvár - Hatalmas vihart kavart a kerékpárosok körében a Budai és a Donát út kereszteződésénél a felújított buszmegálló - ahol a buszvárót nemes egyszerűséggel a biciklisávon helyezték el.

Klecska Ernő

- Halihó! Ezek a képek ma készültek a felújított buszmegállóról a Budai-Donát út kereszteződésnél. Amint látható, a buszvárót a bringasávon helyezték el. Kinek kell szólni, hogy nem jó? Mert ha valamelyik Okos átveszi, akkor utána már nem fogják szétszedni... - írta ki az egyik kerékpáros a legnagyobb közösségi portál biciklis csoportjában.

Többen azért sem értik ezt a műszaki megoldást , mert korábban a beálló mögött ment el a kerékpáros sáv, tehát egy jó megoldás már létezett, ráadásul - ha a győzelmi jelentéseknek hinni lehet - éppen itt vezet majd el a Budapest-Balaton bringaút is. Még elképzelni is borzasztó, hogy mi lesz itt, főleg hétvégeken, amikor már most is százszámra tekernek le az emberek a tóhoz - fogalmaznak.

Az egyik kerékpáros, Rada Sándor nem volt rest, levelet írt a székesfehérvári önkormányzat közlekedési irodájának.

A bicikliseknek most csak az autóbuszra várakozók között van lehetőségük elhaladni, a korábbi kerékpárútra helyezett beálló miatt nem az a kérdés, hogy lesz-e baleset, hanem az, hogy mikor

Neki Nagy Zsolt közlekedési irodavezető nevében és megbízásából Horváth János válaszolt. A válasz szerint az önkormányzat lakossági igényre végzi az autóbusz-öböl hosszabbítási munkáit, melyre az átszállások lehetőségének biztosítása érdekében van szükség. A váróhelyiség súlypontba helyezését nyilván nem kell indokolnunk, de a váró elhelyezkedése miatt az kétség kívül nagyobb odafigyelést kíván a közlekedő kerékpárosok és gyalogosok részéről egyaránt. Az autóbuszmegállón átvezetett kerékpárút nem tartozik a kívánatos közlekedési szituációk közé, de a rendelkezésre álló szélességű területen a kerékpárút váróhelyiség mögötti, zavartalan átvezetését jelen beruházás keretein belül, mivel kellő szélességű terület nem áll rendelkezésre, az érvényes szabványok előírásai alapján biztosítani nem tudjuk. A rendelkezésünkre álló és az előírásoknak is megfelelő szabályozás ezen szakaszra - melynek kialakítása a beruházás műszaki átadásáig megtörténik - a közös gyalog- és kerékpárút.

A hivatal képviselője válaszában - ahol kéri válasza tudomásul vételét, és a gyalogosok és kerékpárosokat egyaránt, hogy a szakaszon kellő türelemmel és toleranciával közlekedjenek -, azt is leírta, hogy a közeljövőben várható a Budapest - Balaton kerékpárút tervezése, mely a teljes hálózatot felülvizsgálva, és megfelelő anyagi erőforrásokat biztosítva, várhatóan erre a szakaszra is a kerékpárosoknak megnyugtatóbb megoldást tud majd biztosítani.

A labda most a bringások és a buszozók között pattog. Mindenki kíváncsian várja, hogy ők mit fognak ebből kihozni - derül ki a hozzászólásokból, de a helyszínen járva is ezt gondolja az ember. A következő kérdés az - mondta az egyik aktivista -, hogy: hasonló hozzáállás mellett, mikor kezdik el építeni az első gyalogos-autós, gyalogos-motoros, valamint gyalogos-autóbusz utakat?



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!