Hírek

2017.08.23. 19:15

Öregdiák-találkozó a Ciszterci gimiben: Az iskola huszonöt éve került vissza a rendhez

A Ciszterci Szent István Gimnázium szeptember 9-én diáktalálkozóval ünnepli az iskola rendi tulajdonba visszakerülésének 25. évfordulóját.

Majer Tamás

Orosz Ágoston iskolaigazgató elmondta, hogy osztálytalálkozókat rendszeresen szerveznek, az öregdiák-egyesület tagjai is gyakran találkoznak, de nagy volumenű, mégis laza diáktalálkozójuk most lesz először. Brückner Ákos Előd atya és Balsay István, a Ciszterci Diákszövetség elnöke kezdeményezte az öregdiák-találkozót.

Balsay István polgármesterként egyik aláírója volt annak az 1992. június 30-án kelt díszes megállapodásnak, amely deklarálta, hogy az egykori fehérvári jezsuita, pálos és ciszterci gimnázium több mint két és fél évszázadig szolgálta a magyar nemzetet a város fiainak oktatásával, nevelésével. Továbbá, hogy Székesfehérvár városa szabad elhatározásából - e hagyományt újra életre hívandó - átadta a Székesfehérvári József Attila Gimnázium tulajdonjogát a Ciszterci Rend Zirci Kongregációjának.

Előd atya a találkozó egyik kezdeményezője Fotó: Koppán Viktor

A 84 esztendős Brückner Ákos Előd atyában már évekkel ezelőtt megfogalmazódott, szükség lenne egy ilyen találkozóra.

- A társadalom akkor él, hogyha folyamatos. Minden fának akkora a lombkoronája, amekkora a gyökérlabdája. Mi sem tehetjük meg, hogy végleg búcsút intsünk az érettségizetteknek; ők továbbra is fontosak nekünk. Ezt ők tudják, hiszen lépten-nyomon visszajönnek hozzánk - mondta az atya, aki szeretné, hogy a régi józsefesek, akik nem az egyházi oktatás alatt jártak ide, szintén részt vegyenek a találkozón.

- Szívügyünk, hogy a régi diákok egymással is találkozzanak - emelte ki, majd beszélt az esemény eszmei hátteréről is. - A nagy hit- és társélményekben újra és újra tovább kell fejlődnünk, mert az élet nem arra van, hogy lassan lekonyuljon, hanem arra, hogy megérlelődjünk.

A találkozóra eljönnek többen az iskola régi tanárai közül. A programok között kötetlen beszélgetések és előadás is lesz. Az iskolabejáráson a ritkán látogatható helyekre is bemerészkedhetnek a régi diákok. Az épület alatt van ugyanis egy II. világháborús légiópince. Találni ott hordágyakat, régi gyógyszeres ládákat, gázálarcokat...

Az öregdiák nap Marton Bernát ötven éves papi szolgálatát ünnepelni hivatott aranymiséjével zárul. Az atya a ciszterci rend egyik dallasi plébánosa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!