Hírek

2016.04.25. 19:20

Csak a beteg fa után fizet a biztosító

A hétvégi vihar a fákat sem kímélte. Rosszabb esetben a kidőlő csemete, vagy leszakadó ág nem a földön, hanem egy autón, vagy a házunk tetején landol. Mi a teendő ilyen helyzetben, és ki fizeti meg a kárunkat?

Sebestyén Lilla

Vasárnap tizennégy esetben kellett a tűzoltóknak viharkár miatt beavatkozniuk a megyénkben. Az események faág leszakadások, vagy fakidőlések voltak, amelyeknél az esetek döntő többségében motoros láncfűrészre volt szükség a veszélyhelyzetek megszüntetéséhez. A legtöbb beavatkozásra a Velencei-tó déli oldalán volt szükség. Személyi sérülés szerencsére egyik esetben sem történt – tájékoztatta lapunkat Farkas- Bozsik Gábor, a megyei katasztrófavédelem szóvivője. A hasonlóan nagy, vagy nagyobb viharok esetén mindig felmerül a kérdés: a keletkező kárt ki és miképpen téríti meg. Kérdéseinkre Bozai István, a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. ügyvezető igazgatója válaszolt.

Összesen tizennégy alkalommal kellett vasárnap beavatkoznia a megyei katasztrófavédelemnek

Bozai István elmondta: az önkormányzat a tulajdonában lévő, közterületen álló fák által okozott károk esetén tartozik kártérítési kötelezettséggel. Tehát fontos, hogy bizonyítást nyerjen, az önkormányzat a felelős a kár bekövetkezéséért. Szintén lényeges, hogy vihar esetén csak a beteg fák által okozott károkért felelős az önkormányzat, az egészséges faág által okozott kár vis maior, azaz előre nem látható történés, így a biztosító ebben az esetben nem fizet.

- Minél gyorsabban érdemes benyújtani a kárigényt, ugyanis a bizonyítás az idő múlásával egyre nehezebb. Mindig a károsultnak kell bizonyítania, hogy közterületen álló fa vagy egyéb tárgy okozta a kárt. Minél több bizonyítékot - főleg fényképeket - érdemes csatolni a kár-
igényhez, de sokat segít a rendőrségi helyszínelés és az útügyelet értesítése is. Kárigényt a közterületek esetében a városgondnoksághoz kell benyújtani - mondta el a vezető, aki azt is hozzátette: az önkormányzat felelősségbiztosítója néhány hónapon belül meghozza a döntését a kár megtérítéséről, de bonyolultabb ügyeknél, vagy nagyon sok káresemény esetén tovább is elhúzódhat az ügy.

A többi között Csákvárra és Gántra hívták a hivatásos, illetve helyi önkéntes tűzoltókat. A legtöbbször kidőlt fák, leszakadt ágak okoztak gondot

Ahogy azt Bozai István is hangsúlyozta, a károsultra hárul a bizonyítás terhe, így igencsak észnél kell lenni , ha már megtörtént a baj. Fontos, hogy a fáról, az autóról és a területről megfelelő fényképeket készítsünk, és szerezzünk be tanúvallomásokat is, ha lehetséges. Érdemes elrakni egy ágat is a letört darabból, és levideózni a helyszínt, hogy a szakemberek később vizsgálni tudják.

Ha a fa a saját ingatlanunkon áll, és a gépjárművünkben okoz kárt, akkor azt a lakás- vagy casco biztosítás térítheti meg. Amennyiben a szomszéd telkén lévő elhanyagolt fa okoz gondot, akkor a szomszéd köteles megtéríteni a kárt, vagy a lakás biztosítója.

Szintén gyakorta előforduló eset vihar esetén, hogy gépjárművünkkel egy már kidőlt fának, leszakadt ágnak megyünk neki. Ebben az esetben a kár a mi figyelmetlenségünk következménye, így más felelősségbiztosítására ilyenkor nem számíthatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!