Hírek

2015.12.01. 19:03

„Csak a fiamnak legyen jó”

Székesfehérvár – A Fejér Megyei Hírlap idei jótékonysági akciója a Családok Átmeneti Otthonában (közismertebb nevén: fehérvári Anyaotthonban) lakók életminőségén szeretne javítani, célunk ugyanis egy baktériumölő levegőszűrő berendezésre való pénzt összegyűjteni, hogy az amúgy is kevés pénzből ott élő családoknak ne kelljen a megfázásos időszakban plusz gyógyszerekre költeniük.

Kocsis Noémi

Az otthonban élt másfél évig Tünde is, aki hamarosan csomagol, nagykamasz fiával bérlakásba költözik. Mint mondja, hálás a dolgozóknak. Tünde korát nehezen saccolom, talán ötvenes, a fiát annak születésétől egyedül neveli, az apa hallani se akart róluk, rokonaik nincsenek.

– Az egyik szemem sír, a másik nevet ettől a kiköltözéstől – meséli az értelmes, világosan fogalmazó asszony. A pici szobában mindennek megvan a helye, az asztalon kovácsoltvas, fenyőt formázó gyertyatartó. Új, az egyik itteni dolgozótól kapta.

Tünde lassan csomagol már, vége az Anyaotthonban tölthető másfél évnek, fiával albérletbe költöznek

– Nevet, mert kikerülök a szabad életbe úgymond, egyedül kell majd helytállnom, de sír is, mert tényleg úgy éltünk itt, a többiekkel, mint egy nagy család. És nagyon szeretném, ha leírná, hogy a munkatársak, Erzsike, Zsuzsa és Márti is mindenben mögöttünk álltak, mindenben segítettek nekünk. Félek a változástól, teszi hozzá Tünde. Költözködni, újra kezdeni, megint. Rosszul érzi magát, ha nincs mit csinálni. Sok évig kelt négykor műszakba, míg a rengeteg rohangálás, cipekedés tönkre tette a csípőjét, leszázalékolták, fel kellett mondania. Az újbóli felülvizsgálaton – a szokásos történet – elutasították, egy évig éltek a fiával havi 22.800 forint szociális segélyből és családi pótlékból. Munkát keresett, nem kapott a beteg csípőjével. Tünde akkor vesztette el a saját lakásukat: eladta, hogy kifizethesse az egyre gyűlő rezsitartozást. Így kerültek az Anyaotthonba. A másfél év alatt talpra állt, most dolgozik és örül az új helynek: mindig is konyhán akart munkát találni. Ha valaki ki akar kapaszkodni az otthonból, segítenek neki, de neki magának kell a legtöbbet tennie az eredményért, mondja. Anélkül biztos nem fog menni. Tünde az idei karácsonyra az albérletük konyhájában főz már. Szakmunkástanuló fia fasírtot, rántott húst kért menünek. Tünde magának semmit sem vár az ünnepekre. Csak a fiamnak legyen jó, mondja halkan – s akkor én is mindennel elégedett leszek.

Ön is támogathatja a FMH Anyaotthont segítő gyűjtését, akár bármilyen kisebb összeggel is, az erre a célra elkülönített számlára befizetve: 10300002-10583135-49020092, "Adomány" megjelöléssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!