Hírek

2015.03.31. 16:44

Méltó lett a park is a már korábban helyreállított fehérvárcsurgói grófi kastélyhoz

Fehérvárcsurgó - Párját ritkító látnivalóval, turisztikai attrakcióval gyarapodik a megye. A finisbe érkezett a Károlyi-kastély parkjának korhű módon történő helyreállítása.

B. Kiss László

A kastélypark helyreállításához a szemét összeszedése is hozzátartozik. A képen  látható a sziget, ahonnan még hiányzik a pavilon

Tátva maradt a tudósító szája is, amikor végigjárta a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély frissen helyreállított, felújított parkját. Rá sem ismert a hatalmas kertre, amelyben most másfél hektáros – 15 ezer négyzetméteres – tó díszlik ott, ahol korábban legföljebb csak nádat lehetett látni. Az elöregedett, illetve oda nem illő fák, illetve az aljnövényzet kivágása révén hatalmas távlatok nyíltak: a már korábban felújított kastély a fák között áttűnő képe kilométeres távolságra is elkísérik a parkban sétálót.

Az állami tulajdonban levő épületegyüttest a Károlyi György és felesége, Angelika által létrehozott alapítvány, valamint  zártkörű részvénytársaság kezeli, hasznosítja. Hosszú évek kitartó munkájával – és milliárdos nagyságrendű pénzösszeg beinvesztálásával – a kastélyt mára, mondhatni az utolsó szögig felújították. Szabadon látogatható kulturális központ, illetve szálloda működik benne. Egy vidéki főúri rezidencia a maga korában azonban elképzelhetetlen volt hozzá méltó park nélkül. A csurgói kastélykert több mint 20 hektáros részének rekonstrukciója 240 milliós pályázati támogatás révén valósult meg. A munkálatok során nem csak a tavat állították helyre, de elültettek több száz, előnevelt fát, készült két, fából ácsolt híd, amelyeknek korlátját elmerengve támaszthatják majd a szerelmesek.

Épül még egy kőhíd is, a tó által körülvett szigetre pedig, annak rendje, módja szerint, pavilon – gloriette – kerül, amint azt Szabó Szabolcs, a kastély vagyonkezelésével foglalkozó zrt. cégvezetője a feol.hu-nak elmondta.

A kastélypark taván – úgy, ahogy az a szentimentális festményeken, filmeken látható – csónakázni is lehet majd.

A tó sokáig csak az idősek emlékeiben élt, most újra valóság. A szigetre vezető hídon Bérczes Zsuzsi, a távolban pedig a kastély Fotó: Koppán Viktor

Arról, hogy a hölgyek bérelhetnek-e majd csipkés szélű napernyőt is, egyelőre nincs információnk. Ami örvendetes hír a romantikára vágyóknak, rossz hír a horgászoknak: a kapitális harcsákra továbbra is falu határában levő víztározón kell kivetniük a horgot, a kastélypark taván ugyanis nem lehet pecázni.

A kert másik fele az erdőgazdaság, a Vadex kezelében van, ennek felújítását, korhűvé tételét egy következő ütemben tervezik megvalósítani.

A fehérvárcsurgói kastély körül egyébként ezenkívül is akad még elég elvégezendő feladat. Az egykori lóistálló, ugyancsak kisebb nemesi laknak, kúriának beillő épületéből alkotóházat terveznek ki-

alakítani, ahol elsősorban zenészek készülhetnének zavartalan körülmények között a lemezfelvételre.

A csikóistálló a kastélytól távolabb álló, ugyancsak impozáns épülete még szintén felújításra szorul. Ezt, miként a cégvezető elmondta, a lovasturizmus szolgálatába kívánják állítani. Nyugat-Európában van ugyanis egy olyan tehetős vendégkör, amelynek tagjai a világjárásra a kedvenc lovukat is magukkal viszik...

A kastélyparkban található focipálya addig marad jelenlegi helyén, amíg – az önkormányzattal, a helyi sportegyesülettel már lezajlott egyeztetést követően – el nem készítenek helyette egy másikat a kerítésén kívül. Ez nyár derekára várható.

A kertben áll az általános iskola kockaépülete is. A gróf Károlyi József nevét viselő intézménnyel jó kapcsolatot ápolnak, a diákokat is bevonják a kastély életébe – felelte kérdésünkre a több mint tíz esztendeje a Károlyi házaspár munkatársaként dolgozó cégvezető.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!