Hírek

2016.09.08. 18:50

A szeméttárolókból kifolyik a szemét és vonzza a guberálókat is - Mi lehet a megoldás?

Székesfehérvár – A Mancz János utca szelektív gyűjtő szigetére panaszkodtak, mert a tároló edények mellett is hulladék volt. Erre vajon mi a megoldás? Utánajártunk!

Laci Patrícia

Egyik olvasónk a Mancz János utcai szelektív gyűjtő szigetre hívta fel a figyelmet. A hölgy levelében kifejtette, hogy a kukákból már szinte folyik ki a szemét, sőt, a tárolók mellett is sok a hulladék. Ez ügyben felkerestük Steigerwald Tibort , a Depónia Nonprofit Kft. ügyvezetőjét.

– A Mancz János utcában található szelektív szemétgyűjtő szigetnél az egyik helyi kisbolt fekete színű edényei is ott vannak, amelyekbe vegyes hulladékot tárolhatnak. Sajnos azok a szeméttárolók még inkább vonzzák a hulladékot, ez pedig a szelektív gyűjtésnek nem tesz jót. Nem is véletlen, hogy Fehérváron több szelektív gyűjtő sziget megszűnt, mivel sok az illegális hulladék, de ez a probléma más városokban is fennáll – mondta az ügyvezető.

Kora délután fotós kollégánk kint járt az olvasónk panaszolta helyszínen, ám akkor a szeméttároló edények nem voltak teletömve hulladékokkal, a földön is csak egy zsák hevert Fotó: Koppán Viktor

Steigerwald Tibor elmondta, hogy azoknál a szemétgyűjtő szigeteknél, amelyeknél túl sok a hulladék, s gyakran okoznak problémákat a lakosoknak, sűrűbben végeznek elszállítást.

- A szelektív hulladékgyűjtő szigeteknél az a szabály, hogy kéthetente egyszer ürítsük ki a tároló edényeket, viszont mi hetente többször is megtesszük ezt. Az üveget egyszer, a papírt kétszer, a műanyagot pedig háromszor is elszállítjuk hetente. Ennél többet nem tudunk tenni, mert nincs rá több kapacitásunk. A hétfői napokat úgy kezdjük, hogy az illegális lerakóhelyeknél rendet teszünk, pedig a szerződésünk ezt nem tartalmazza - tudtuk meg Steigerwald Tibortól.

A Depóniához sűrűn érkeznek panaszok, a lakosok egyik fele úgy gondolja, túl sok a szeméttároló, s zavarja a jelenléte, míg a másik fele azt gondolja, még több edény kellene. Emiatt nagyon nehéz az aranyközéputat megtalálni.

Az ügyvezető szerint a lakosoknak is sokkal jobban oda kellene figyelniük a szemét tárolásakor.

- A pet-palackokat érdemes összetaposni, mielőtt beledobnánk a szeméttároló edénybe, így sokkal kisebb helyet foglalnak. A papírdobozokat se egyben kell belerakni a szemetesbe, hanem lapra hajtogatva, s érdemes úgy elhelyezni, hogy a szél ne szórja szét mindenfelé azokat. Ha mindenki elvégezné a feladatát, sokkal kevesebb lenne a probléma - tanácsolta Steigerwald Tibor.

Rákérdeztünk arra is, hogy a lakóövezeteknél fenntartó szelektív gyűjtő szigeteket a közvetlen közelben lévő boltok és üzletek használhatják-e vagy az már szabályellenes.

- A szelektív gyűjtő szigeteket az üzletek is használhatják. Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek nagy mennyiségű a hulladékot termelnek, felajánljuk a kartongyűjtő járatunkat, rendszeresen házhoz megyünk, s elszállítjuk a hasznosítható hulladékot - tette hozzá az ügyvezető.

A témával kapcsolatban megkérdeztük a Mancz János utca 4/A-D társasház közös képviselőjét, Kucserák Ferencnét is, aki elmondta, hogy a hulladékgyűjtő szigetek sajnos szabad prédának számítanak a guberálók szemében is, így azon vannak, hogy történjen változás.

- Új szeméttároló ketreceket szerzünk majd be, a kulcsos módszert viszont halott ötletnek tartom. Az a gond a kulcsokkal, hogy nemcsak a lakástulajdonosok rendelkeznek vele, hanem mások is, barátok, elköltözöttek. A beléptető kártyás módszer jobb, amely kivitelezhető, egy kártya ára maximum 680 forint, a rendszer felszereltetése is a közös költség terhére menne. Változás viszont csak a jövő évre várható, mert a költségvetési évben már előre járunk - mondta a közös képviselő.

Egy új ketrec beszerzése nem is olyan egyszerű Kucserák Ferencné szerint, ugyanis az önkormányzati képviselőnek kell kezdeményeznie, hogy egy adott területen legyenek új ketrecek. Ha egy 600 ezer forintos hulladéktároló ketrec árát ki is tudná a közös képviselő fizetni a közös költségből, még úgy is muszáj valamennyi összeget az önkormányzati képviselőnek állnia. A ketreceket nem lehet bárhova elhelyezni. Ki kell pontosan mérni, hol legyen a helye, majd ezt a városgondnoksággal kell engedélyeztetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!