Hírek

2016.06.30. 15:39

Csak két percre ugrunk be, aztán a bringa ugrik

Székesfehérvár – Nyár van, a nyaralás, a dinnye és a biciklitolvajok szezonja. Utóbbiakat „fékezhetjük” pár trükkel, de alapjában a tolvajok sajnos visznek mindent, amit érnek...

Kocsis Noémi

Sáringer Károlynak, az ismert fehérvári szenior úszó sportembernek a kedvelt kerékpárja bánta, hogy tulajdonosa „csak két percre” beugrott a helyi uszodába, elintézni valamit. Igaz, a két percből némiképp több lett, mert Karcsi ismerősökbe futott, arra pedig nem emlékszik pontosan, lezárta-e a tervezett beugrás idejére a kerékpárt – valószínűleg nem zárta le. A bevált módszerhez folyamodott, vagyis a legnagyobb közösségi oldalon tette közzé az esetet, kérve ismerőseit, megosztásukkal támogasság a bringa előkerültét. Sokan írtak neki hasonló esetekről – volt, aki több napos túrára indult volna éppen, de még visszament a lakásba valamiért, ez alatt lopták el a ház előtt lelakatolt biciklit. Károly időhiány miatt feljelentést sem tett, pedig azt mindenképpen érdemes, mondja a megyei kapitányság sajtószóvivője, Kiss. Z. Edward, aki hozzáteszi, bár a kifejezetten kerékpárlopások felderítésére szakosodott alosztály másfél évtizede megszűnt, kollégái nyomoznak az ellopott kerékpárok után, általában az elékövetőket is ismerik.

– Azt kell mondjam, Székesfehérváron 4-5 magányosan tevékenykedő elkövető lopja a kerékpárokat, szervezett bandákról nem beszélhetünk. Ez a 4-5 ember visszaeső, általunk ismert személy, akiket kollégáim már többször le is füleltek. Az eltulajdonítások helyszíne is jellemző, oda kell figyelni például a társasházak alagsori tárolóira, ahova az emberek lezárva előszeretettel csukják be a kerékpárjaikat, a tolvajok azonban betörnek oda. Hasonlóan veszélyes a közintézmények környéke, ahova az emberek beugranak egy-két percre és úgy gondolják, ennyi időre nem is érdemes lezárni a kerékpárt. Sajnos, a tolvajok pont erre várnak és számítanak, sok helyen térfigyelő kamera sincs még, így a legkisebb távozásnyi időre is mindig zárjuk le a kerékpárunkat!

A saját tulajdonunkért felelősségvállalás a legjobb prevenciónak bizonyulhat, e körébe tartozik, hogy a kerékpárzár minimum edzett lapzárt jelent. A hajlékony, vékony, olcsó zárakkal egy mozdulattal megbirkóznak az ügyes tolvajok. Ahol sok bicikli parkol, ott a legegyszerűbb zárú esik majd áldozatul, ezért mindig legyen komolyabb zárunk, mint a mellettünk lezárt kerékpár gazdájának! – szól a jótanács. Ha bejelentkezünk, a helyi fejlesztésű Bike Safe rendszerrel a rendőrség számon tartja bicajunkat, évi párszáz forintos regisztrációs díjért. Igyekeztünk megtudni, hűvösön vannak-e az ismert tolvajok, hányat ítéltek el közülük, de a bíróságon az előforduló esetek között biciklilopásokat külön nem listáznak, csak az értékhatárt tartják számon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!