Hírek

2016.10.26. 19:30

Csak lábadozik az építőipar - A szektor még instabil, az egyik legfertőzöttebb ágazat az országban

Fejér megye - A harmadik negyedévben 1.341 építőipari céget töröltek, ami még mindig magasnak számít az ágazat nagyságrendjéhez képest, de az előző évek azonos időszakaihoz viszonyítva már kicsit kedvezőbb a kép.

Bár már hellyel-közzel érkeznek pozitív hírek is a szektorban, az építőipari cégek 2,7 százaléka került törlésre egyetlen negyedév alatt, ami még távolról sem nevezhető túl megnyugtatónak - mondja Pertics Richárd az Opten Kft. céginformációs igazgatója.

Hiába az ingatlanpiac felfutása, a kieső központi beruházásokat még mindig nem sikerült ellensúlyozni az építőipari versenyszektornak. A szektor termelésének a volumene még mindig esik, de már egyértelműen és stabilan elszakadt egymástól a két építményfőcsoport.

Az épületek építése építményfőcsoport termelés tekintetében stabilan hozza a pozitív számokat, míg az egyéb építmények építése folyamatosan esik a központi beruházások visszaesésének köszönhetően. Ebbe a csoportba a út- és vasútépítések tartoznak.

- A piaci beruházások szerepének növekedése pozitív jelenség a szektor hosszú távú életképességének tekintetében, de összességében a szektor még mindig instabil, és az egyik legfertőzöttebb ágazat az országban - mondja az Opten céginformációs szakértője.

2016 harmadik negyedévében 1.341 építőipari céget töröltek, és 706 új vállalkozás lépett piacra. A cégtörlések ezzel 24 százalékot estek vissza az előző negyedévhez képest, és 3 százalékot az előző év azonos időszakához képest.

A cégalapítási szám szintén 24 százalékos visszaesést mutat az előző negyedévhez viszonyítva, de 9,6 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

- Igazi meglepetést sem a cégtörlések, sem a cégalapítások nem hoztak a szektorban, jó hír viszont, hogy az induló felszámolások száma tovább csökkent, ami azt jelzi, hogy az ágazat ténylegesen is a tisztulás jeleit mutatja - mondja az Opten igazgatója.

2016 harmadik negyedévében csak 254 építőipari vállalkozás ellen indult felszámolás eljárás, ami sokéves mélypontot jelent, de talán még fontosabb, hogy a mostani felszámolási szám a 4 évvel ezelőtti rekordszintű értéknek már csak az ötöde.

Az Opten - Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) harmadik negyedéves értéke az építőiparban átlagosan 15-16 százalék körül mozogott. Megyei szinten nézve az építőiparban az Opten - CFI Békés, Veszprém és Tolna megyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megye produkálta.

Zala megyében a harmadik negyedévben 9 építőipari vállalkozást alapítottak, ezzel szemben 14 szűnt meg, továbbá 6 esetben indult ezen felül építőipari vállalkozással szemben új felszámolási eljárás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!