Hírek

2013.06.25. 17:11

Csákvári repülőtér: tiltakoznak a természetvédelmi oltalom alá helyezés ellen

A csákvári repülőtér területét a nemzeti park országos védettségűvé kívánja minősíteni, ezzel az önkormányzat lehetőségei megszűnnének. Közben pályázatot írtak ki a haszonbérletére.

Tribolt Lajos

- Ezt akarják országos természeti oltalom alá helyezni  - mutatja Katonáné Venguszt Beatrix csákvári polgármester a volt orosz tartalék repülőtér betoncsíkját.

Kedden tartották ugyanis az adott  terület védetté nyilvánítási tárgyalását, amiről előző este derült ki, hogy meglesz. A volt reptér területe egyébként 263 hektár, ebből Zámolyon fekszik 45 hektár, a többi Csákvár területén. A csákvári önkormányzat ma sport célú területként tartja nyilván a a repteret, olyanként, ahol a természetvédelmi szempontokat figyelembe kell venni.

Katonáné Venguszt Beatrix polgármester a réten mutatja a beton kifutókat, mert nem érti, ezeket miért kell országos védelem alá venni (Fotó: Nagy Norbert)

A Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatósága viszont a területet természetvédelmi oltalom alá kívánja helyezni. A cél a védett növény- és állatfajok megvédése. Az összefüggő gyepterület védelmére helyezve a hangsúlyt. Ugyanakkor a kezelési terv előírja a vadászati tilalmat és például azt, hogy 450 méter magasság alatt gépi működtetésű légi járművel és hőlégballonnal repülni tilos.

A település vezetése nem ért egyet a tervezettel, ezt kedden el is mondták az egyeztetésen. Katonáné Veguszt Beatrix polgármester levelet írt a természeti park igazgatójának: "Csákvár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete nevében tiltakoznom kell a csákvári úgynevezett Pogácsa-legelő természetvédelmi oltalom alá helyezése ügyében.  A Pogácsa-legelő  az a  terület, amely a szovjet csapatok számára tartalék katonai leszállóhelyként funkcionált. A legelő nagy része tehát betonpálya, amely semmiféle természetvédelmi értékkel nem bír!  A természetvédelmi oltalom alá helyezéssel kapcsolatos előzetes véleménynyilvánításra nem volt lehetőségünk, a kezelési tervet kész tényként tárták elénk.  A természetvédelmi kezelési tervben foglaltakat túl szigorúnak tartjuk, több ponton indokolatlan korlátozásokkal. Például  a vadászattal kapcsolatos korlátozás, illetve a hőlégballon fel- és leszállás korlátozása.

Csákvár önkormányzata  szabályozási tervében a reptér területe sport célú hasznosításra van megjelölve. A sport célzatú hasznosítást  a természeti környezettel összeegyeztethető módon, azt nem zavarva kell érteni. Mindez azonban nem jelenti a természetvédelmi oltalom alá helyezés szükségességét!"

Közben a területre kiírták a haszonbérleti pályázatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!