Hírek

2017.06.20. 17:45

Csákvárról Erdélybe: Egy hét kaland Erdélyben

ERDÉLY , CSÁKVÁR - A Csákvári Evangélikus Egyházközség Harmonia Floriana Kórusa egy hétre Erdélybe utazott a pyrbaumi – német – testvér gyülekezettel közösen. Szebik Ildikó, a kórus karvezetője élménybeszámolót tartott nekünk az útról!

Laci Patrícia

A Csákvári Evangélikus Egyházközség Harmonia Floriana Kórusa tavaly ünnepelte a húsz éves fennállását. A kórus elsősorban a csákvári evangélikus gyülekezetben szolgál, istentiszteleteken, egyházmegyei kórustalálkozókon vállalnak templomi fellépéseket. A csapat már 1998 óta testvérkapcsolatot ápol a pyrbaumi St. Georg’s Kirchenchor kórussal. Sőt, a csákvári, illetve a pyrbaumi evangélikus gyülekezet is szoros testvérkapcsolatot ápol idestova 2005 óta. A két kórus tagjai minden évben meglátogatják egymást, idén viszont egy különleges utat terveztek a reformáció 500. évfordulója alkalmából, így elhatározták, elutaznak Erdélybe egy hétre, s bebarangolják közösen a tájat. Június 5-én indultak.

Gyimesi vendégvárás

– Szerettük volna a német testvéreknek megmutatni, miért is dobog a szívünk Erdélyért – kezdett bele az élménybeszámolóba Szebik Ildikó, a kórus karvezetője, majd így folytatta:

– Lényegében egy patkó alakot jártunk be, Nagyvárad volt az első állomás, onnan mentünk Kolozsvárra, majd Tordára, s egyre beljebb haladtunk, elmentünk egészen a Gyimesekig.

A körút alatt három alkalommal is fellépett a két kórus.

– Az első fellépésünket a magyarlónai református templomban tartottuk. Kicsit kalandos fellépés volt, ugyanis esőben érkeztünk meg a helyszínre, elment az áram, nem tudtuk az elektromos zongoránkat használni, emellett több száz kilométerrel arrébb készült fel a német kórus tőlünk, s nem volt időnk együtt próbálni, de a végén szép koncert kerekedett ki belőle, sőt, ezen a fellépésen volt a legmeghatóbb pillanatunk, ugyanis a helyi gyülekezet lelkésze közölte velünk, hogy ők minden istentisztelet után eléneklik a magyar himnuszt. Így végül közösen elénekeltük a Himnuszunkat, nagyon büszkék voltunk – mesélte Ildikó.

A második koncert Kászonaltízen volt a római katolikus templomban, utána a két kórust a kászoni polgármester megvendégelte, ugyanis Csákvár, Pyrbaum és Kászon testvértelepülések. A harmadik fellépést Bácsfaluban tartották.

– Az utolsó koncertünknél volt a legbefogadóbb a közönség, látszott rajtuk, hogy boldogok attól, hogy Magyarországról ellátogat egy kórus hozzájuk – emlékezett vissza a karvezető.

Koncert a hétfalusi csángóknál, Bácsfalun

Ildikó elmondta, nagy élmény volt még Csíksomlyó is, amely egyébként a legnagyobb katolikus búcsújáróhely a Székelyföld szívében. A kórus betért az ottani kegytemplomba, ahol kipróbálták az épület akusztikáját, s elénekelték Szokolay Sándor Ima rontás ellen – Fohász Erdély falvaiért című művét, Ildikó elmondása szerint nagyon felemelő pillanat volt ez a kis rögtönzött éneklés a kórus számára.

Az egyhetes út alatt a németekkel is még jobban összekovácsolódtak Ildikóék, sőt, jövő évben a csákvári kórus látogat el majd Németországba!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!