Hírek

2017.07.23. 19:50

Határtalan hagyomány - A csángók énekkel, zenével, tánccal mutatkoztak be

Hagyományőrző műsort mutattak be szombaton este három moldvai falu Székesfehérvárra érkező képviselői.

Szanyi-Nagy Judit

A velencei Székesfehérvári Gyermek- és Ifjúsági Táborban vakációzó csángó gyermekek és felnőttek ezúttal Székesfehérvárra látogattak el. A Városháza dísztermében szombaton este megrendezett csángó esten énekeket, meséket, zenét és táncot láthattak, hallhattak az egybegyűltek. A program sokakat érdekelt: a díszterem teljesen megtelt érdeklődőkkel, akik hol megmosolyogták, hol pedig megkönnyezték az egyes produkciókat. Lopva azt is hallani lehetett egyik-másik helyről, hogyan ámulnak a csángók díszes népviseletén.Nem mellesleg a hagyományőrző estet – bár a belépés ingyenes volt – jótékony céllal rendezték meg.

Kutyafülű Aladárról, de Mehemedről és az ő teheneiről is hallhattunk mondókákat

Székesfehérvár igyekszik a lehető leginkább támogatni a külhoni magyarságot. Ezt a Pusztina és Székesfehérvár között fennálló, élő kapcsolat is mutatja, amely a kultúra, a hagyományőrzés és a gyermekek vendéglátása kapcsán egyaránt megjelenik. A város számos gyűjtést szervezett már - így történt ez most is. A szombat esti csángó esten a Pusztinai Közösségi Magyar Ház javára gyűjtöttek, valamint az ottani magyarok fennmaradására. - Tanácsnokként mindent elkövetek azért, hogy a külhoni magyarok meg tudják tartani magyarságukat, megőrizzék a magyar identitást. Hálásak vagyunk a szülőknek, nagyszülőknek azért, hogy a gyermekeiket, unokáikat magyarnak nevelték, és ápolják a magyar nyelvet - mondta lapunknak Deák Lajosné képviselő, a határon túli magyarokkal kapcsolatos feladatok tanácsnoka. A vendégeket szerenáddal köszöntötték, ezt követően a lészpediek, a csíkfalusiak, végül a már szinte hazajáró pusztinaiak mutatkoztak be műsoraikkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!