Hírek

2016.06.15. 20:30

Költözik az orvosi ügyelet

Gárdony – Költözik az ügyelet: erről döntött Gárdony város képviselő-testülete rendkívüli testületi ülésén. Ha a tókörnyéki önkormányzatok összevont ülésén is hasonló döntés születik, augusztus 31-éig marad Gárdonyban az ügyelet.

Buthy Lilla

Korábban többször is írtunk arról, hogy a tiltakozó aláírások (1600 tiltakozó alá-írást nyújtottak át Tóth István gárdonyi polgármesternek) mellett egyeztetések kezdődtek a gárdonyi önkormányzat szándéknyilatkozata nyomán arról, hogy Gárdony csatlakozna a Velencei Központi Ügyeleti Társuláshoz. Szerda délután rendkívüli testületi ülésen, név szerinti szavazással döntött a képviselő-testület az összevonás feltételeiről szóló előterjesztés elfogadásáról. Tíz igen és két nem szavazattal zárták le a képviselők a nyílt ülés ügyeleti ellátás biztosításáról szóló napirendi pontját. Gárdony, Agárd, Dinnyés és Zichyújfalu csatlakozására leghamarabb csak szeptember elsejével kerülhet sor.

Tíz igen és két nem szavazattal döntött a képviselő-testület a határozati javaslat elfogadásáról

Az előterjesztés egy fenntartható és magasabb színvonalú ügyeleti ellátást ígér. Az ülésen elhangzott, megszületett egy megállapodás, ami lehetővé teszi a csatlakozást az egészségügyi központként funkcionáló velencei szakorvosi intézethez, ahol mentőállomás, gyógyszertár és gyógyászati segédeszközöket árusító boltot is találnak a betegek. A telefonhívásokat egy felkészült mentődiszpécser fogadja, aki a hívás során dönt majd arról, hogy esetkocsi, rohamkocsi vagy az ügyeleti autó induljon a beteghez, ha baj van.

- A gárdonyi orvosi ügyelet elmúlt évi statisztikai adatai alapján megállapítható, hogy a két-három nyári hónapban az orvosi ügyelettel kapcsolatba kerülő páciensek átlagszáma 15 fő volt naponta. A többi hónapban napi átlagban 5-6 fő. Az orvosi ügyeletről gépkocsival történő kiszállások száma a nyári hónapokat és hétvégéket is beleszámítva egy nap átlagosan 1,3 volt - ismertette a statisztikákat Tóth István gárdonyi polgármester.

Elmondta, az előterjesztés szerint, szeptember elsejétől december végéig, a csatlakozás kezdetétől számítva négy hónap próbaidőre bevezetnek majd egy plusz orvost: egy készenlétes, ügyeleti orvost, aki otthon várja majd a hívásokat. Nyáron két orvos ügyel majd, egy 12 órás és egy 24 órás szolgálatban, plusz a készenlétes orvos. Gárdony ezután minden lakosa után 70 forintot fizetve kiegészíti az OEP finanszírozását, így tevődik majd össze a velencei központi ügyelet működtetése.

A határozati javaslatot a képviselő-testület tehát tíz igen szavazattal elfogadta, de két héten belül minden település képviselő-testületének döntést kell hoznia a társulással kapcsolatban. A közös testületi ülésen döntenek arról, hogy Gárdonyt és Zichyújfalut a soraikba tudják-e
fogadni.

Tóth István elmondta, az összevont ülés végén Koszti András velencei polgármesterrel együtt tart majd sajtótájékoztatót a végső döntésről és annak pontos részleteiről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!