Hírek

2017.04.04. 19:20

Lecserélik a kopott, régi KRESZ-táblákat

Fejér megyében 1305 kilométer állami, úgynevezett országos közutat üzemeltet a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Sok esetben ők felelnek az elhasználódott, megrongálódott, sérült táblák cseréjéért is.

Szanyi-Nagy Judit

Ezen a – fő- és mellékutakból álló – hálózaton több mint huszonötezer jelzőtábla van, állapotukat az útellenőrök és a forgalomtechnikai munkatársak rendszeresen figyelemmel kísérik. – A közútkezelő munkatársai az elhasználódott táblákat folyamatosan cserélik, illetve a megrongálódott, sérült táblák helyett újakat helyeznek ki. Fejér megyében tavaly, egy kampány keretében közel ötven helyen cserélték a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek tábláit új, jobb táblákra – árulta el Zombori-Délceg Zita kommunikációs főmunkatárs. Kiderült: elsőbbséget élveznek az elsőbbségadási kötelezettséget jelző, a vasúti átjárót jelző és előjelző, valamint a gyalogos-átkelőhelyeket jelző táblák.

A jelzőtáblák élettartamát elsősorban az azokon lévő fényvisszaverő fólia típusa és az előírások határozzák meg. Az előírt élettartam lejártakor cserélendők a táblák, de sokat számít az is, hogy egy tábla napos helyre kerül-e.

Sok tábla fényvisszaverő-élettartama lejárt már
Fotó: FMH-Archív

- A jelzőtáblák fenntartása, üzemeltetése mindig az adott út kezelőjének a feladata, néhány kivételt leszámítva: a tömegközlekedési járat üzemben tartója felel a megállóhelyet jelző táblákért, a területi vadásztársasághoz tartoznak a vadveszélyt jelző táblák, és az út- vagy közműépítések esetén a kivitelező cégnek kell a megfelelő táblázásról gondoskodnia - árulta el Zombori-Délceg Zita.

Ha egy, a településen vagy annak közelében található út tulajdonosa az önkormányzat, hozzá kell fordulni táblaügyben. - Például a 63-as számú főúton elhelyezett veszélyes útkanyarulat tábla a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-hez tartozik, de a főútra csatlakozó községi utca végénél az elsőbbségadás kötelező vagy STOP táblát az adott település önkormányzatának kell pótolnia - emelte ki a főmunkatárs. Káloznál például - Dég felől érkezve - már egy ideje hiányzik a község elejét jelző tábla, így ennek a pótlásáról az önkormányzatnak kell gondoskodnia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!