Hírek

2017.07.10. 18:34

Csik Gabriella inkább óvónő, mint intézményvezető

SZÉKESFEHÉRVÁR Csik Gabriella 1978 óta óvodapedagógus, 28 éve pedig intézményvezető a Rákóczi Utcai Óvodában. Közeli nyugdíjba vonulása alkalmából polgármesteri elismerő oklevelet vehetett át.

Szanyi-Nagy Judit

- Inkább óvónőnek tartom magamat, mint intézményvezetőnek - fogad Gabriella, majd hozzáteszi: - Nehéz különbséget tenni a kettő között, talán a fő pont a papírmunka. Bár a gyermekszeretet szerencsére mindkét helyen megvan, az óvónőknél valamivel intenzívebben tapasztalható, hiszen többet vannak a gyermekekkel - mondja.

Azt, hogy miért lett óvónő, a családjára, gyermekkori élményeire vezeti vissza.

- Édesapám tanácselnökként, polgármesterként mindig is emberekkel foglalkozott, valószínűleg tőle örököltem azt a szemléletet, hogy jó, ha a közért tesz az ember. Emellett fiatalkoromban sok jó óvónővel, pedagógussal voltam körülvéve, sőt, mivel helyiként Pákozdon jártam óvodába, ismerték a családi helyzetemet, sok szeretetet adtak - meséli.

A szeretet adása és fogadása pedig egyaránt fontos mozgatórugója az óvónőségnek.

A mosolygós Csik Gabriella sok emléket őriz a falán és fejben is Fotó: Szanyi-Nagy Judit

- Talán a gyermekek mosolya, lelkessége miatt vagyunk mi is fiatalok, legalábbis lelkileg - mondja nevetve. Ezt a „mosolyalbumot" pedig konzerválta kicsit, az emlékei mellett az irodájában is: ahová szem ellát, plüssállatok, gyermekrajzok, idézetek, keretbe foglalt fotók fogadják a helyiségben tartózkodót. - El szoktam időzni ezeken a képeken. Ilyenkor azon gondolkodom, miért éppen ezek a fotók, rajzok maradtak meg? A többiek hová tűntek? Aztán arra jutok: valószínűleg olyan érzelmi állapotban voltam, hogy akkor nagyobb hangsúlyt kapott egy-egy kis alkotás. Mindenesetre, ha ezekre ránézek, tudom, hogy óvónő vagyok, és az adminisztráció csak mellékes - néz mosolyogva a falra, szekrényekre.

Szimbolikus, hogy éppen most „költözik" az óvoda is. Nagy átalakítás előtt állnak, dobozolnak, mint Tóték - mondja Gabriella. A falról minden lekerül, az emlékeket dobozba zárják. - Az energiáink mellett az érzéseinket is igénybe veszi ez a folyamat - fűzi hozzá.

Számára mindig első a gyermek, és az, hogy az érzéseket megfelelően közvetítsék. - Meg kell tanulniuk bátran beszélni az érzelmeikről. A szándékunk, hogy jól érezze magát itt minden óvodás, és hogy el tudjon igazodni a világban, amit most fedez fel. Ez alapvetően is egy nagyon nehéz feladat - részletezi, kiemelve: - Ettől a korosztálytól kapjuk a legtöbb szeretetet, elismerést, és talán ők a legérzékenyebbek arra is, milyen emberek veszik körül őket. Nálunk szerencsére kitűnő csapat dolgozik, sokat köszönhetek nekik, nélkülük nem ment volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!