Hírek

2016.01.13. 16:09

CSOK: Az ingatlanosok szerint a törvény elkapkodott és szükség van finomhangolásra

Székesfehérvár – Hiába élnének sokan a CSOK-kal, a megyeszékhelyen az érdeklődők nagy része azzal szembesül, a 10+10 milliós konstrukcióban kevés szóba jöhető lakás van.

Kocsis Noémi

A napokban már a lakástakarék-pénztári megtakarításokkal és az állami kezességről is közölt információkat a Nemzetgazdasági Minisztérium az interneten, a januártól újabb lehetőségekkel bővült családok otthonteremtési támogatásával (CSOK) kapcsolatban azonban még mindig sok a megválaszolatlan kérdés. Az egyik fontossal egyelőre nem foglalkozik senki: bár a fővárosban, ahol tavaly tízezer új építésű lakás maradt eladatlanul, vidéken korántsem dúskálhatnak a vevők a kínálati piacon.

Akik felismerték ezt, haladéktalanul belevágtak az igénylésbe. A Magyar-család Fehérváron két kisgyermeket nevel, ők már lefoglalóztak egy 70 négyzetméteres, a palotavárosban épülő lakást, mint a férjtől megtudtuk, a CSOK egyelőre formálódó feltételei sem riasztják őket, már felkeresték a bankjukat tisztázni, meglévő lakásuk értékesítésével hogyan jogosultak az állami támogatásra. Mások viszont inkább kivárnak, főleg azért, mert három gyerekkel például nem találnak megvehető új lakást.

Van, aki szerint hatalmas a káosz a sokaknak vonzó CSOK miatt az ingatlanpiacon, más azt mondja, a törvénynek a társadalmi viszonyokhoz és elvárásokhoz, az emberek széles körű igényeihez hangolása nélkül fog káoszba fulladni a családok otthonteremtési támogatása. A 10+10 millió forintos konstrukció feltételrendszere még mindig nem tisztázott annyira, hogy az emberek tömegével jelentkeznének bankjaikban a hitelképességük tisztázásáért – mellesleg a banki ügyintézők is csak mostanában ismerkednek a szisztémával. Ráadásul az emberek zöme úgy számol: a lehetőség nem lesz 1-2 éven túl nyitott, a választások felülírhatják, elsöpörhetik a jelenlegi konstrukciókat. Az amúgy is bizonytalan helyzetet bonyolítja, hogy Székesfehérváron például ítélhetnek minket hitelképesnek, a CSOK feltételrendszerét is teljesíthetjük minden pontban, mégis szembesülhetünk az állapottal: jó, jó, de mit fogunk tudni megvenni a támogatásból?

– Tavaly májustól kezdődött a folyamat, hogy a befektetők kivették a pénzüket a bankokból és inkább ingatlanokat, főleg új építésűeket vásároltak érte, mert azokat kiadva akár évi tíz százalékos hozamot is elérhettek, a banki kamat másfél százaléka helyett (10 millió forintra vetítve – sorolja az okokat Viktor Ferenc ingatlanközvetítő. Bár a ma egy panellakásban élő, hitelt még fizető rétegnek a CSOK jövőképet ad, de azzal számolni kell, hogy lakásépítés közben alig van.

Összeszámoljuk a szakértővel: jelen pillanatban Fehérváron úgy 30-40 darab közé tehető új építésű, még lekötetlen, CSOK-ból vásárolható lakás van. Az ingatlanszakértő úgy látja, a helyzetből kiút lenne, ha a kormány már tavaly csökkenti az építkezések áfáját, mert a megnövekedett beruházói kedv mára több lakást produkált volna, most viszont már csak a használt lakások 10+10 milliós támogatásba bevonása lehetne számottevő megoldás. Jól jöhet ki még az is, akinek van valahol meglévő telke, vagy olcsón tud venni: ebben az esetben a CSOK 20 milliójából könnyen felépíthető rá a 3 gyermekkel elvárt alapterületű épület, ráadásul így az építtető határozhatja meg az energetikai besorolást is.
A témát folytatni fogjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!