Hírek

2016.02.11. 20:08

CSOK-fórum: kivárás, döntés, felelősség

Székesfehérvár – A Hotel Magyar Király három előadótermét is megtöltötték a csütörtök este ott megtartott Országos Lakossági CSOK-klub fórumának érdeklődői.

Kocsis Noémi

Győr és Debrecen után Fehérváron is „lógtak a csilláron is”, ingatlanközvetítők, kivitelezők megbízottjai és sok fiatal házaspár, illetve rokonaik töltötték meg a fórumra egybenyitott termeket. Mint a program címe is közvetítette, sokak életében a Családok Otthonteremtési Kedvezménye tényleg mindent borít, ám a jelenlévő előadó szakemberek óvatosságra és felelős döntésre is intettek. Az igénybe vett támogatás feltételrendszerének nem teljesítése ugyanis életreszóló eladósodással is járhat, és elég itt csak az esetlegesen tíz éven belül mégsem érkező harmadik gyerkőcre gondolni. A másik figyelmeztetés a kivárás: mint Tajthy Attila, az egyik bank alelnöke hangsúlyozta, ez nem olyan, mint a hűtőgépcsere-program, semmi értelme tolongani, egy nem kimerülő keretű forrás áll ugyanis a következő években e célra rendelkezésre. Tokodi Gábor, egy másik bank vezérigazgató-helyettese a február 11-étől élesedő, "fazonírozott" feltételrendszer nyerteseiről és veszteseiről is beszélt, s részletesen ismertette, mire kell odafigyelnie egy átlagos CSOK-igénylőnek. Az első lépés az információgyűjtés legyen! El kell dönteni, vállaljunk-e valóban gyermekeket, s megnézni, jogosultak vagyunk-e a támogatásra, esetleg van-e önerőnk? Másodszor: ne siessünk! Várjuk meg a friss szabályok kihirdetését! (Mint a fórumon felszólaló megyei főépítész, Németh László is elmondta, még várható változás az építkezések tervezői dokumentációjának részleteiben: a kormány terve, hogy a bejelentési és a kivitelezési dokumentáció között elvár egy építési dokumentációt is, s ha ez tényleg így lesz, az sem meggyorsítani, sem olcsóbbá tenni nem fogja az építkezéseket.) Várjuk meg az új projekteket! és várjuk meg, míg lehiggad kissé a piac, manapság ugyanis egyre-másra találkoznak a szakemberek a jelenséggel: akár tízmillióval is többe kerülhet egy kiszemelt új építésű lakás.

- Ez hosszú távon rendeződni fog, hiszen ekkora áremeléssel nem is érdemes megvenni egy lakást - szólt a figyelmeztetés.

Február 11-én a kormánydöntéssel az alábbi változások vannak a feltételrendszerben:

- már nincs 30 milliós lakásértéki összeghatár

- eltörölték a tulajdoni korlátot, vagyis akkor is kaphat valaki CSOK-támogatást, ha van meglévő ingatlanja

- már nem kell beleforgatni a támogatással vett ingatlan árába a korábban eladott ingatlanunkét

- új építésű lakásnak számít egy tanya beépítése is

- az összkomfort feltétele maradt ugyan, de különbséget tesznek a különböző ingatlantípusoknál

- tetőtér, amennyiben új helyrajzi számmal új lakóegység lesz belőle, beépíthető CSOK-támogatással

- mozaikcsaládok is élhetnek a lehetőséggel

- immár a közfoglalkoztatottakat sem zárja ki a kormány, ők a használt lakások vásárlására fordíthatják a támogatásokat

- használt lakás vásárlásánál jelenleg 35 millió forint lehet a maximum vételár Nem szabad elfelejteni, hogy a 10+10 es konstrukció egyik fele állami támogatás, a másik fele azonban hitel, így nemfizetés esetén az adós kettős présbe kerülhet, hiszen az állam mellett a bank is követelni fogja az immár piaci kamatozású vált hitel visszafizetését!

– Sokkal többen érdeklődnek mindenhol az országban, mint amennyire számítottunk – mondta el a banki vezető, hozzátéve: az eddigi érdeklődők egyharmada nyilatkozott úgy, hogy vállal további gyermeket, s a most egy gyermekkel rendelkezők száma alig marad el azoktól, akiknek már két gyerekük van.

Fejér megyében eddig 4 százalékon van a banki igénybefogadások aránya, ez országos szinten a középmezőnyt jelenti. Nagy Bálint, az egyik gazdasági portál vezető elemzője a várható tendenciákat is ismertette: az új lakások ára akár kétszámjegyű százalékértékkel is emelkedhet, de drágulás várható a telekárak, a használt lakások és az építési költségek tekintetében is. Míg a garzonoknak lassan leáldozik, a nagyobb méretű lakásokból többet építenek és újra beindulhatnak a félbehagyott építési projektek is. Fejér megyében egyébként a felmérések szerint jelenleg 2600 db eladó lakóingatlan van, ezek 5 százalékát, vagyis 120 db ingatlant lehetne most rögtön megvenni a CSOK 10+10 milliós konstrukciójával. A megyei átlagos négyzetméterárak itt 200 ezer forint körül alakulnak, melyből az összes támogatást felvéve egy akár 95 nm-es lakás is megépülhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!