Hírek

2017.01.16. 17:56

Csúszkálunk és félünk - kit hibáztathatunk, ha a járda jégpáncélján összetörjük magunkat?

Nem festjük az ördögöt a falra, de a tükörjeges járdákon és utakon bárki bármikor eleshet, megsérülhet. Ki a felelős?

S. Töttő Rita

„Engem az érdekel, ha kitöröm valamimet a síkos útszakaszon, akkor kit panaszolhatok be?? „ – áll egyik olvasónk levelében, aki konkrét települést és életszerű jelenséget írt le, amikor feltette ezt a valóban nem mellékes kérdést. A válasz első körben az: attól függ, hol törte ki valamijét az illető. A kép és a kérdés ennél természetesen árnyaltabb, már csak azért is, mert ha üdülőövezetbe téved az ember, újabb kérdések merülnek fel.

Az olvasó ugyanis tudja jól, hogy az ingatlanok előtti terület hóeltakarításáról, síkosságmentesítéséről mindenhol magának a tulajdonosnak kell gondoskodnia, de mi van akkor, ha nyaralóról van szó, ahová a jeges mínuszokban ritkán téved a tulajdonos? Ilyen például Agárd és Gárdony környéke, ahol az ingatlanok nagy része nyaraló funkciót tölt be. Akkor kit lehet bepanaszolni a járdaszakasz takarításának hiánya miatt? „Nyilván nem a nyaralótulajdonost, akinek a háza előtt elestem!" – vélekedik panaszosunk.

Pedig bizony de! Ezt erősítette meg lapunk megkeresésére Kovácsné Bozsoki Kornélia gárdonyi jegyző, valamint Bozai István, a székesfehérvári Városgondnokság vezetője is.

A járdát, kerékpárutat télen kevesebben használják, így a kiszórt só is kevésbé hatékonyan tudja olvasztani a síkos jégpáncélt Fotó: Koppán Viktor

– Az ingatlan előtti és a sarok telkek melletti járdaszakasz síkosság mentesítése a tulajdonos feladata – szögezi le Bozai István, kiemelve: a rendelet nem tesz különbséget az ingatlan funkciója között, így a síkosság mentesítést el kell végezni. Így van ez minden településen egyébként, Agárdon is, Gárdonyban is – nem csak Székesfehérváron.

– Az ingatlan tulajdonosa vagy tényleges használója köteles gondoskodni az ingatlan körüli járdaszakaszon a hó eltakarításáról és a síkosságmentesítésről. Ezen kötelezettség betartását a közterület-felügyelet útján folyamatosan ellenőrizzük – tette hozzá Kovácsné Bozsoki Kornélia is, megjegyezve, hogy sajnos túl nagy kapacitás nincs arra, hogy minden területet ellenőrizzenek. S ha hiányosságot tapasztalnak, elsősorban udvariasan felszólítják a tulajdonost, hogy tegye rendbe a járdaszakaszt. Már ha van kit felszólítani. Ha nincs senki az ingatlanban – mert mondjuk az egy nyaraló –, akkor írásban is felszólíthatják.

A panaszos felvételei

Levélírónk, ahogy más olvasók is a megye különböző teleüléseinek útjai kapcsán, a közutak síkosságmentesítésével, hóeltakarítási munkálataival sem elégedett a Velencei-tavi nyaralóövezetben. Ahogy írja, a településsel szerződésben álló cég „egyetlen munkagépe az olvadás! Sem hóeltakarítás, sem csúszásmentesítés nincs".

Bizonyítékként csatolt két fotót is, melyen jégbe fagyott utcák láthatók. Az állítás ugyan túlzás, de tény: a jég minden éjszaka újra ráfagy az utakra,

Székesfehérváron ezúttal egyébként nem az utak, hanem inkább a kerékpárutak kapcsán merült fel a takarítás kérdése. Bozai Istvánnak ezért feltettük azt a kérdést is, hogy ez kinek a feladata, főleg az olyan esetekben, amikor nem teljesen egyértelmű a helyzet. Így például vannak Székesfehérváron olyan szakaszok (ilyen az Iszkaszentgyörgyi úton található is), ahol a magánterületek előtt közvetlenül halad el a kerékpárút, ami egyben járda is. A járdát ugyanis az ingatlan tulajdonosának, a kerékpárutat pedig az önkormányzatnak kell takarítania. A városgondnok tiszta vizet öntött a pohárba: – A   közigazgatási határig mi tisztítjuk a kerékpárutakat. Az lehet a probléma, hogy a kiszórt só jobban hat, ha van forgalom az érintett burkolaton. A kerékpárúton és a járdán télen kisebb a forgalom, így kevésbé hatékony a beavatkozás. Sajnos a nappal felolvadt hólé éjszaka újra lefagy, ezekre a helyekre több napon keresztül vissza kell mennünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!