Hírek

2015.08.16. 07:09

Dacos falunap, lélekerősítésül

Gyúró – A múltkori rettenet vihar miatt elmaradni látszott a falunap, de azértis megtartották! Az összetartás és összefogás az ellenszere a csapásoknak és nehézségeknek.

Zsohár Melinda

A községben sok az új tető, s ugyan hatalmas, kettétört faóriások mutatják a szélsőséges időjárás magyarországi megjelenésének nyomait, igazából már a rend a jellemző. Tóth Béla polgármester és csapata a focipályán különböző színű egyenpólóban rendezik be szombaton reggel a szalmabálákkal tarkított versenyállomásokat. Így is úgy is „főbíró”, amint kitűzője mutatja, s minden a hagyomány, a tréfa, s a gördülékeny sportvetélkedő egyvelegét adja. A korszerű mikrofon és a verseny közvetítése sem akárki kezében van: Újvári Máté, a neves fiatal sportriporter, a Forma 1 egyik magyar közvetítője ezúttal a zsákbanfutásról, s a többi izgalmas feladatról tájékoztatja a nézelődőket.

- Mindenképpen valami hagyományos ötleten törtük a fejünket hét esztendeje – mondja Tóth Béla, - s kerestük azt is, miben térhetnénk el a környékbeli programoktól. Az aratás, a nyárvége, a vidéki élet rekvizitumai kézen fekvőnek kínálkoztak. Az öregek a régi dolgokról meséltek, a fiatalok „vették a lapot”, s mostanra csakugyan jópofa koreográfia alakult ki a bálafesztivál stílszerű díszletei között. A zsákbanfutás után patkótartás, hordóhúzás, dióverés, karikásostorral célzóütés, rodeóbikázás történik szigorú ítészek vizsla szemei láttára – jó, ez utóbbi az amerikai tradíciókat idézi, de bikák nálunk is voltak-vannak!

A gumicsizmahajítás a mai szemtelen kor fricskája (rosszindulat nélkül), s a gumirádlis kocsit sem lovak húzzák, hanem bekötött szemű erős emberek, akiket a bakon ülő „látólány” irányít kisebb-nagyobb sikerrel. Némi szellemi tornát is beiktattak, ezt is a természetszeretet jegyében: állatokat azonosítottak a rajzolt nyomaik alapján. A régi vastragacson tologatott csinos lányok látványa az örök élményt idézi, mert minden ünnepnek régen is a vidámság, a szerelem, az ifjúság volt a főszereplője! Felüdülésnek vizes medencéket állítottak a bálákkal szegélyezett pályára. A fesztivál névadójaként szolgáló hatalmas körbálák, s a kisebb szalmakockák (téglatestek) látványnak, ülő- és fekvő alkalmatosságnak egyaránt kiválóak.

A főzőverseny ezúttal is azért jó, mert mindenki jóllakhat a szabadban: a bográcsok alá gyújtott tűz már nem sokat változtatott a harmadik hőhullám irdatlan melegén. Gémesi Sándorné Ibolya és Takács Józsefné Jutka sógornők, finom kenyérlángosokat sütöttek a falu hordozható kemencéjében. A férfiszakácsok vaddal, pörkölttel, gulyással ügyködtek. Délutánra színpadi produkciókkal folytatódott a falunap, a fellépők is többnyire adományként jöttek el, illetve számos támogató járult hozzá az önkormányzat költségeihez, hogy a viharkárokra jusson a pénz. Agárdi Szilvia látássérült énekes lépett fel, a helyi magánrepülő egyik pilótája is tett egy tiszteletkört, s estére hatalmas máglya lobogott a tücsökzenés, csillaghullós éjszakában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!