Hírek

2016.04.23. 12:30

Dagadt Köcsög: futás az életért

A 124 kilós informatikusból, edző és sportember lett. És Dagadt Köcsög. Ez nem sértés, hanem Moós Gergely blogjának a neve, aminek nincs különleges története, hasraütésre született. Ma már ezrek követik őt, vasárnap pedig a CEP Fehérvár Félmaraton mezőnyében is találkozhatunk velük.

Buthy Lilla

- Bocs, futottam, most értem haza - kezdte Moós Gergely, amikor első telefonos próbálkozásom kudarcba fulladt. Hosszú, zavartalanul napsütéses nap volt, a Hold is csak 20 óra körül kezdett el jobban elválni a körülötte sötétülő égbolttól. - Gondoltam! - feleltem derűvel a hangomban. Én is tudom, hogy aki „futóbolond", annak luxus kihagyni az ilyen alkalmakat. Van, amikor sokkal nehezebb. Mert sötét van, mert korán van, mert esik, mert fagy, vagy fúj. De akkor is menni kell. Csak fél óra az életünkből. Kezdetben ennyi kell, nem több. Fél óra. Moós Gergely nagyon jó motivátor. Egy közülünk, aki mindennap megpróbál jobb lenni az előző naphoz képest. Szerinte a maratont is bárki meg tudja csinálni.

- A történetem és a blogom is arról szól, hogy ez egyáltalán nem egy különleges dolog. Egyszerűen nem múlik máson, csak az elhatározáson. Senki nem különleges, ez csak egy döntés: meg akarod-e csinálni, rászánsz-e heti három alkalmat az életedből? - kezdte Gergely.

A DK létszám egyre csak nő, már kétezren vannak. A mai CEP Fehérvár Félmaratonon is rajthoz állnak. Fotó: Strémen Judit

De miért lett Dagadt Köcsög? Bár kamaszként futballista volt, 31 évesen, 124 kilóról kezdte újra. Nevelőapja és nagybátyja halála volt a végső lökés. Azt érezte, még nem késő elkezdeni. Először „csak" gyalogolni indult, de vágyott arra, hogy fusson. Amikor megtörtént, exponenciálisan kezdett fejlődni.

- A futásban az a legjobb, hogy folyamatosan sikerélményed van. Mindig jobb vagy, mint múlt héten. Biztos, hogy gyorsabb leszel, biztos, hogy messzebbre tudsz futni, hogy fittebbnek érzed magad. Egy kezdő, túlsúlyos ember, évekig jobb lesz, mint előző héten. Ez pont elég ahhoz, hogy csináljuk - fogalmazott, majd hozzátette: - A Dagadt Köcsög nem volt szándékos. Valamit be kellett írni, ez jutott eszembe, nem foglalkoztam sokat vele. A blog 2011-ben született meg, amikor a Vivicittán futottam, 111 kilóval. A tömegpszichózis teljesen elvitt magával, olyan leírhatatlan élmények értek, hogy azt éreztem, ezt meg kell osztanom. Azt gondoltam, ha az írásaimat elolvassák mások is, akkor az elég inspirációt ad majd a folytatáshoz. Aznap eldöntöttem, hogy versenyről versenyre szeretnék járni, és csak futni és futni.

Pár hónap múlva már félmaratonon ért célba és ma már 3 óra 32 perc alatt futja le a maratont.

- A versenyeken a futófolklór részei vagyunk. A Dagadt Köcsög Team sportolói nem atléták vagy olimpikonok. Átlagemberek, csak épp már lefogytak 20, 40 vagy akár 50 kilót - fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!