Hírek

2015.07.05. 15:29

Betilthatják a köztéri fényképezést Európa nagyvárosaiban - Hogy működne ez Fehérváron?

Székesfehérvár – A tagországokon belüli egységes szabályozást sürgeti egy kis csoport Brüsszelben, a műemlékfotózás kereskedelmi felhasználásában. Eljátszottunk a gondolattal, hogy működne ez Fehérváron, ha a legszigorúbb változatot fogadnák el az EU-ra?

Kocsis Noémi

Betilthatják a köztéri fényképezést Európa nagyvárosaiban – e címmel jelentek meg cikkek a héten több internetes hírportálon. Az írásokat behatóbban tanulmányozva természetesen kiderül, hogy a teljes tiltásról szó sincs, mindössze a kereskedelmi felhasználású műemlékfotózás Unión belüli egységes szabályozásáért száll síkra egy kisebb csoport, de döntés még e kérdésben sincs. Viszont érdekes volt olvasni a témához érkezett internetes véleményeket, s mi is eljátszottunk a gondolattal: mi lenne, ha Székesfehérváron is a legszigorúbb szabályozás valósulna meg a műemlékfotózás terén?

Hogy egy-egy múzeumban tilos, vagy csak meghatározott feltételekkel, időpontokban, vagy különdíj leszurkolásával szabad, az nem újdonság a turisták számára, de híres épületek esetében eddig ritka volt a tiltás. A bécsi American Bar-on ezen az Adolf Loos által az 1900-as évek elején tervezett báron például évek óta kint van a „Fényképezni tilos!” tábla, de az EU szakbizottságának javaslata – miszerint az építész, a tervező, vagy ezek jogutódja lenne a fotósengedély megadója a jövőben – máris sokaknál kiverte a biztosítékot. Hiszen kitől kellene engedélyt kérni a Pantheon, vagy akár a fehérvári Romkert lefotózásánál? Ki az építész, ki tervezte, és hogyan lehetne megtalálni ezek jogutódját? Egyáltalán: van ezeknek az építményeknek jogutódja?

Papp Gyuszi a Püspöki Palotát fotózza. A hatalmas épület a történelmi belváros szívében szinte minden turista egyik kedvelt fotócélpontja, jöjjenek Székesfehérvárra bárhonnan
Fotó: Molnár Artúr

A magyar szerzői jogi törvényi szabályozás egyelőre megengedő: „ „A szabadban, nyilvános helyen, állandó jelleggel felállított képzőművészeti, építészeti és iparművészeti alkotás látképe a szerző hozzájárulása és díjazás nélkül elkészíthető és felhasználható.” Székesfehérváron is sok kedvelt fotós helyszín van, ahol előszeretettel kattintgatnak a turisták, mondja Baumann Zsuzsanna idegenvezető:

– Ha a szabályozás a turistákra is kiterjedne nem lenne népszerű döntés, hiszen mindenki szívesen örökíti meg a kirándulása során meglátogatott legszebb helyeket. A legszívesebben fotózott épületnek talán az egykori koronázó dombon fekvő Bazilika számít Fehérváron. Az altemplomában elhelyezett szarkofágok fotózása, sokak sajnálatára nem engedélyezett. Azt tapasztaljuk, hogy Kati néni szobrával minden szerencsét remélő turista készít egy közös fotót és gyakran készül videó a sokak kedvencének számító Órajátékról is.

Az egységes szabályozásról szóló teljes reformcsomag egyébként július 9-én kerül az Európa Parlament elé. Sokan úgy vélik, ha változatlan formában foglalkoznának vele törvényhozói szinten, az komolyan korlátozhatná, ki hogyan fotózhat európai közterületen, hiszen ennek értelmében egy profi fotós nem készíthetne egy művészi felvételt egy műemlékről kiállítási, vagy eladási céllal, csakis az engedélyeztetés után. De Fehérváron a fotózókat ez egyelőre nem fenyegeti...

SZERINTEM

Az ember ősi vágya nyomot hagyni tevékenységéről maga után. Akár fotókkal is. Elég csak megnézni a közösségi oldalakat: szinte mindenki posztol legutóbbi útjairól pár képet. Az adott hely hangulatát szinte csak így tudjuk megőrizni és felidézni, miután a hétköznapok gyorsan tompítják az élményt. A benyújtott javaslat ebben a formában legalábbis viccesnek tűnik. Az élményt korlátozni? A hangulatot szabályozásba szorítani? Ezen talán az EP-képviselők is kuncogni fognak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!