Hírek

2017.08.16. 11:55

De melyik a magyar tojás? Így tudhatod meg!

A dobozon levő felirat nem sokat jelent, a minden egyes tojáson megtalálható pecsét viszont egyértelművé teszi, hogy magyar-e a tojás.

B. Kiss László

Magyarországra is érkezett  külföldről fipronillel szennyezett tojás, illetve tojástermék. A fipronilt elsősorban növényvédő szerekben, valamint állatgyógyászati készítményekben alkalmazzák hatóanyagként. Rovarok és atkák ellen hatásos, élelmiszer célú állatok esetében azonban nem használható. A hatóság azt javasolja, hogy az ügy lezárultáig mindenki részesítse előnyben a hazai tojást. Igen ám, de honnan lehet tudni egy tojásról azt, hogy magyar?

- Minden tojáson található egy több karakterből álló kódszám, egy pecsét. Ennek a kódnak az első karaktere az állattartási technológiára utal. A következő két karakterből állapítható meg az, hogy hazai-e a tojás.

Ha ugyanis a HU jel áll ott, akkor magyar tojással van dolgunk  - mondta el érdeklődésünkre Zimmermann Gyula, a fehérvári Aranybulla Mg. Zrt. baromfi ágazatának vezetője. A negyedik és az ötödik karakter utal a megyére (Fejér jele a 06), a következő kettő az állategészségügyi kerület száma. A nyolcadik helyen olvasható T betű pedig azt egyértelműsíti, hogy a tojást tyúk  - és mondjuk nem gyöngytyúk - tojta. A T után következő két karakter pedig azon azon állattartó telepre utal, ahonnan a tojás származik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!