Detektorokat épít az ifjú tehetség - Szatmári Eszter gimnazista a fizika világában érzi otthon magát

2017. január 07., 21:00 szerző: Laci Patrícia fotós: Molnár Artúr
komment
A 16 éves Szatmári Eszternek különleges hobbija van: a fiatal lány ugyanis a fizika megszállottja, s egyben egy kutatócsoport oszlopos tagja.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Az ifjú tehetség detektorokat épít, sőt, még egy applikáció fejlesztésének munkálataihoz is hozzákezdett.

Nem minden tinédzser tudja eldönteni, pontosan mit is akar az élettől, mi a jövendőbeli terve, ám a kortársakkal ellentétben a 16 éves Szatmári Eszter, a Vasvári Pál Gimnázium tanulója szerencsés helyzetben van. A lány ugyanis már nagyjából két évvel ezelőtt elhatározta, hogy belőle csakis fizikus lehet. Kíváncsiak voltunk: vajon hogyan vált Eszter a fizika nagy rajongójává:

- Mindig is szerettem a reál tantárgyakat, főleg a matematikát, amikor aztán a nyolcadik osztályban a fényről tanultunk, a témakör teljesen magával ragadott. Nem is pontosan a fény, hanem a sugárzásokkal és a részecskékkel kapcsolatos ismeretek vonzottak. Ezért egy részecske fizikáról szóló könyvet ajánlott nekem a kémia tanárom. El is olvastam, de bevallom, sok mindent nem értettem. Az interneten is kutakodtam a témával kapcsolatban, de beláttam, ez így nem sokat ér. Így a nyári szünetben - valami sugallat hatására - nekiálltam a középiskolai fizika anyagnak, és minden feladatot megcsináltam - emlékezett Eszter a kezdetekre. Hozzátette, a tanulással töltött szünidő volt élete egyik legkedvesebb élménye.

Szatmári Eszter a Vasvári Pál Gimnázium 10. osztályos tanulója Fotó: Molnár Artúr

Az ifjú zseni olyannyira a tudományág megszállottja lett, hogy önszorgalomból eljárt nyílt napokra, tudományos előadásokra, kurzusokra, sőt ma már egy fizikai kutatócsoport oszlopos tagja. A csapat detektorokat épít.

- A kutatócsoportban mindenféle korosztály megtalálható, a legtöbben mérnökök vagy fizikusok. Én vagyok a legfiatalabb, de van köztünk 21 éves is. A többiek 30-40 évesek, akadnak hetvenesek is. Többféle detektort is gyártunk. A műszerek a kozmikus sugárzás érzékelésére alkalmasak - mesélte Eszter.

A kamaszlány egy telefonos applikáción dolgozik:

- Egy új feldolgozó szoftvert szeretnék írni a detektorokhoz, majd ezzel a fejlesztéssel el akarok indulni versenyeken.

Szatmári Eszter még csak 10. osztályos, de már pontosan tudja, hogy két év múlva mely egyetemeket jelöli meg a felvételi időszakában:

- Két iskolával szimpatizálok, az egyik az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, a másik viszont Hawaii-on van. Eleinte csak vicceltem, amikor közöltem másokkal, hogy Hawaii-ra akarok menni, de utánanéztem, s rájöttem, hogy az ottani fizikai képzés nagyon elismertnek számít.

Laci Patrícia

2017. január 07., 21:00 szerző: Laci Patrícia fotós: Molnár Artúr

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...