Hírek

2016.02.07. 18:54

Dezsőnek meg kellett halnia

CSÁKBERÉNY - Dezső, az élősúlyban 425 kilónál is többet nyomó tenyészkan Orondpusztán végezte földi életét. A négyéves sertés húsa már-már a marhahús vörösségét idézte, ez az igazi a szalámi számára. Benne vagyunk a disznóvágási szezon kellős közepében.

Házi Péter

A farsangi időszak a lakomák, esküvők ideje, no meg a disznótoroké is. Dezső, az elképesztő méretű tenyész-kandisznó persze nem ismerte a néprajzot, így nem tudta, hogy egy napon ő is a hagyomány és a disznótoros-emlékezet részévé válik. Márpedig így történt: az Orondpusztán kiváló búzán, kukoricán, napraforgón nevelkedett állatot a gazda, Vécsei László vezetésével, derék barátok seregével felvértezve az örök dagonyamezőkre küldték a minap.

Fotó: a szerző

Elképesztő mennyiségű kolbász maradt utána, a barátok nem győzték dicsérni a kiváló, már-már a marháéra emlékeztető vörösségű húsát, miközben a helyi pálinkák összehasonlítására is volt módjuk.

Hajdanán bizony az ilyen, idősebb állatok érett húsát tették a szalámiba, hiszen a szikkadásánál kevesebb a vízveszteség, a szalámi nem esik össze és így mindenki boldog. Dezső amúgy Makón kezdte földi életét, aztán a Vértesaljára került, hogy bearanyozza a helyi cocák életét. Tette mindezt nagy elhivatottsággal és fegyelemmel. Béke poraira!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!