Hírek

2015.09.09. 19:04

Diákok a harcmezőn (fotókkal)

Pákozd - Elindult az ötödik tanév a Hazafiság Iskolájában. A II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanulói meg is tapasztalhatták a katonák életformáját.

Laci Patrícia

A Hazafiság Iskolájában is becsöngettek. A tanévnyitó helyszínét a pákozdi Katonai Emlékpark adta. A tanulók fegyelmezetten állták végig a reggeli köszöntő beszédeket, miközben erőt gyűjtöttek az egésznapos kalandra.

Sarkadi Nagy Bálint szakaszvezető itt tanítja Paládi Viktor tanulónak, hogyan is kell a harci fegyvert helyesen tartani a kézben Fotó: Koppán Viktor

Ugyanis a napi program nem állt meg a tanévnyitóval, a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákjai utána meghódíthatták az egész Katonai Emlékparkot a hivatásos katonákkal együtt, akik különféle játékos feladatokat adtak a gyerekeknek.

A diákok letesztelhették magukon, hogy mennyire messze tudják elhajítani a gránitot. Felpróbálhattak taktikai mellényeket. Harci fegyvereket foghattak a kezükben. Szimulációs játékon küzdhettek a csatában vagy éppen a katonás járást tanulhatták meg.

Oláh László, a Katonai Emlékpark szakmai főreferense és a Hazafiság Iskolája fővezetője szerint évről évre népszerűbb ez a program.

A Hazafiság Iskolája az oktatási intézményekben tanult, elsősorban történelmi eseményeket próbálja élményszerű formában tálalni a gyerekeknek, de nemcsak a magyar hadtörténelmünket, hanem a földrajz, honismeret és népismeret tantárgyakhoz is tudunk élményszerű kiegészítéseket adni magyarázta a program célját a programvezető.Székesfehérvárról szinte minden általános iskola, s már több középiskola is jelen volt nálunk az évek során. A második tanévben már a Velencei-tó környéki iskolák is eljöttek. A harmadik tanévben megjelentek a budapesti iskolák, de például Bakonyszombathelyről, sőt tavaly a határontúlról, Eperjesről is érkeztek hozzánk diákok sorolta Oláh László.

A Hazafiság Iskolája a hadtörténelmen kívül a napjaink katonai tevékenységét, a honvédelmet, a haza szeretetét alapjait is meg tudja ismertetni a gyerekekkel Oláh László szerint.

Ez egy olyan pedagógiai program, amely a Katonai Emlékpark területén komplett iskolákat, akár több száz főt is képes egyszerre fogadni tette hozzá az emlékpark főreferense.

Mindegyik foglalkozást élményszerűen alakították ki, nem is véletlen, hogy a gyerekek milyen vidáman és nevetgélve álltak hozzá több feladathoz is. Oláh László véleménye szerint a fő kedvencek a gránithajítás, az alaki foglalkozások és a harci fegyverek kézbevétele, de a kiállítások is tanulságosak.

A békefenntartás kiállítás során a gyerekek nemcsak a magyar katonák tevékenységét ismerhetik meg, akik éppen külföldön szolgálnak, hanem a Föld különböző pontjainak a kultúráját is láthatják, ez egy kis kitekintés a világra mesélte Oláh László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!