Hírek

2016.09.29. 12:11

Dilemma: gyermek sürgősségi vagy ügyelet? Erről is szó volt a kongresszuson

Székesfehérvár – Székesfehérváron komoly dilemma a szülők számára, amikor nagy a baj és orvosi segítséget akarnak igénybe venni: hová vigyék a beteget: a gyermek ügyeletre vagy a sürgősségire?

S. Töttő Rita

Jelenleg ugyanis maguk dönthetik el, merre induljanak. A két rendszer közötti kb. 200 méter azonban időnként túl nagy távolság - ennek feloldásáról is beszélt Simon Gábor, a fehérvári kórház Újszülött-, Csecsemő- és Gyermekosztályának vezető főorvosa az Első Magyar Gyermek Sürgősségi Kongresszuson.

A kormányzat a gyermek sürgősségi ellátás önállóságát, finanszírozását még nem  fogadta el teljesen, ám annyi tapasztalat halmozódott fel, hogy eljött az idő, a gyermek sürgősségi rendszerben dolgozók megosszák egymással  tapasztalataikat. Ezért szervezték meg első kongresszusukat – s hogy ezt Székesfehérváron tették, nem véletlen.

Székesfehérvár ad otthont a kétnapos Első  Magyar Gyermek Sürgősségi Kongresszusnak,  melynek csütörtöki megnyitóján  Bognár Zsolt, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság főtitkára hangsúlyozta: végre kezd beérni annak a hosszú munkának az eredménye, melyet Simon Gábor, a szervező bizottság elnöke, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Újszülött-, Csecsemő- és Gyermekosztályának vezető főorvosa elkezdett.

Magyarországon ugyanis a Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium, Simon Gáborral az élen, már 1999-ben megfogalmazta a gyermekek sürgősségi ellátásával kapcsolatos alapelveket, az azóta eltelt időszakban pedig számos helyen alakultak ki gyermek sürgősségi osztályok az országban. Az igény, hogy az eddig elért eredmények és a nemzetközi példák felhasználásával egy jól szervezett magyar gyermek sürgősségi ellátó rendszer jöhessen létre, már  2014-ben megfogalmazódott, amikor megalakult a Magyar Gyermekgyógyász Társaság és Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság közös szekciója a működés, a finanszírozás és a képzés feltételeinek kidolgozására.

– Eddig hosszú volt az út – árulta el a kongresszuson Simon Gábor, aki látja a jövőbeli megoldandó feladatokat is: szükség lenne  azoknak a párhuzamosságoknak a feloldására, melyek a gyermek ügyeleti és a gyermek sürgősségi rendszer igénybevételével kapcsolatosak. Ma ugyanis, ahogy a főorvos fogalmazott, a szülőre van bízva, melyiket választja baj esetén.  A dilemma feloldható lenne egy olyan „egykapus” rendszer kialakításával, ahol  szakember – úgynevezett triázs nővér –  dönti el, hogy az adott eset ügyeleti vagy sürgősségi ellátást igényel-e, vázolta a főorvos.

A gyermek ügyelet integrálása a sürgősségi osztállyal azonban még vita tárgya, hiszen az ügyelet városi, a sürgősségi ellátás pedig állami feladat. Székesfehérváron ugyanis közel 200 méter távolságra van egymástól ez a két rendszer, amely már önmagában dilemmát okoz a szülőkben: hová vigyék a gyereket? Hol kell kevesebbet várni? A sürgősségin attól tartanak, hogy bent fogják a gyereket, az ügyeleten pedig, hogy nem tudnak minden szükséges vizsgálatot elvégezni, ezért eleve továbbküldik őket a kórházba. Ezt a helyzetet oldhatná fel a Simon Gábor által is vázolt rendszer. – Bízom benne, hogy belátható időn belül realizálódik ez a helyet – mondta a főorvos a kongresszuson, amely még pénteken is tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!