Hírek

2016.02.05. 14:44

Díszdobozban a költségvetés tervezete: ennyiből gazdálkodhat Fehérvár

A törvények szerint a jegyző dolga a költségvetés előkészítése, nem véletlen, hogy pénteken egy vastag díszdobozt adott át Bóka Viktor fehérvári jegyző Cser-Palkovics Andrásnak.

Házi Péter

A díszdobozba rejtett sok-sok papírlapon sok-sok szám szerepel, amely a város idei mozgásterét szabja majd meg. A polgármester az elkészült tervezetet benyújtja a képviselőtestületnek, s ha minden igaz, jövő pénteken lehet elfogadott költségvetése Székesfehérvárnak.

–  Soha nem látott fejlesztési forrásokat tartalmaz a 2016-os költségvetés tervezete, hiszen közel 24 milliárdot költhet erre a célra az  önkormányzat  – emelte ki Cser-Palkovics András, aki hangsúlyozta, a költségvetésbe több ellenzéki javaslat is beépült, így például a Színes Fehérvár projektötlete (a városi tűzfalak képekkel történő kicsinosítása), de az Országzászló tér felújításának tervezése is szerepel az idei büdzsében. A város polgármestere ezek alapján abban bízik, hogy a képviselők körében nagy elfogadottsága lesz jövő héten a tervezetnek.  Mint elhangzott, a 2016-os költségvetés optimális működésre, ütemezett és fenntartható fejlesztéspolitika megvalósítására ad lehetőséget,  úgy, hogy továbbra is hitel felvétele nélkül gazdálkodik az önkormányzat, jelentős tartalékkal.

– Ne felejtsük el az adósságkonszolidáció hatását sem: ha a várostól az állam nem vállalta volna át a hiteleket, akkor idén 3,7 milliárdot kellene a tartozások törlesztésére fordítani, ezt az összeget  most teljes egészében önerős fejlesztésekre költhetjük – tette hozzá a polgármester.

– Gyakran felhozzák, hogy a sportra milyen sokat költ a város, a kultúrára meg milyen keveset. Nos, a tervezet adataiból látszik, hogy a sportfeladatok kiadásai 834 milliót tesznek ki, a kulturális ágazatra viszont 2,2 milliárdot költ az önkormányzat. Ezek a tények, a többi csak fikció – fogalmazott Fehérvár vezetője. Az oktatás 4,6 milliárdot, a szociális ágazat 1,8 milliárdot, az egészségügyi ágazat pedig 549 milliót visz el.

A költségvetés főösszege 48,6 milliárd forint, ami kiugró összeg,  de ez tartalmazza a sóstói stadion 11 milliárdos felújítását is, ami jövőre nyilvánvalóan nem szerepel már a büdzsében. Egy két érdekesség: mivel előrehaladott tárgyalások folynak a Koch László utcában egy parkolóház építésére, ennek költsége 600 millióval már szerepel a tervezetben, de az Alsóvárost és Maroshegyet érintő közvilágítás-felújítás 150 milliója is rajta van a papíron. A Saára Gyula útfelújítási programra 657 milliót, az iskolák előtti közösségi terek (például Munkácsy, Németh László iskola) kialakítására 54 milliót szánnak, az intézmények felújítására pedig 1,5 milliárd forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!