Hírek

2015.10.08. 18:04

Döglött akták, el nem évülő bűnök

Amíg az ügyészség lehetőséget biztosít, a rendőrök nyomoznak, de ha kifogy a szél a vitorlából, felfüggesztik az eljárást. A brutális kegyetlenséggel elkövetett gyilkossági ügyek azonban nem évülnek el.

Buthy Lilla

Egy vérbeli nyomozó sosem nyugszik bele abba, ha egy bűncselekményből, főként persze a fel nem derített gyilkossági ügyéből úgynevezett döglött akta lesz. Bár létezik hivatalos felülvizsgálat, de leginkább a hivatástudat miatt nem évülnek el ezek az ügyek. Ahogy a bűnügyi filmekben is, amikor lepereg a 24 óra, ha langyos lesz a forró nyom, akkor bizony álmatlan éjszakák, asztalon tornyosodó nyomozati iratok fölötti homlokráncolós agyalás vezethet el az elkövetőhöz. Ahogy Bátai László rendőr alezredes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztályvezetője mondja, korábban ugyan nem hitt ebben, de a megoldás tényleg mindig ott van a sorok között.

Október elsején, napra pontosan 17 évvel a Pilinszky-téri csecsemőgyilkosság után fogták el azt a 34 éves székesfehérvári asszonyt, aki lánycsecsemőjét megszülte, majd kukába dobta, szájába pedig zoknit tömött. Rezignáltan és együttműködően fogadta a nála kopogtató rendőröket, talán már várta is, mikor jön el ez a pillanat, amikor fény derül az igazságra.

Fotók: Koppán Viktor

A nő, amikor 17 évvel ezelőtt a József utcai konténerbe vetette gyermekét, éppen 17 éves volt, és azóta sem talált feloldozást a bűn terhe alól. Az asszonyt, aki úgy tudjuk azóta már többgyerekes édesanya, nagyon megviselték ezek az évek, és megbánta a tettét. A halott kislányt egyébként a nyomozók Pilinszky Emesének nevezték el, a helyszín miatt. A fordulathoz ebben az esetben is egy új szemszögből érkező szikra, egy kétségesnek talált információ, majd egy ennek nyomán kikért új szakértői vélemény vezethetett el.

– Az idő múlásával a tudásunk csak gyarapodik, ma már sikerülhet az, ami akkor nem – mondja az osztályvezető. Bátai László hozzáfűzi, három olyan ügye is volt az évek során, amelyben többször is a kezébe kerültek a néhol már megsárgult iratok, ez volt az egyik. Ami megmaradt, két emberölési ügy, egy 2000-ben történt csákvári és egy 1999-es székesfehérvári gyilkosság.

Bátai László osztályvezető a 17 évvel ezelőtti csecsemőgyilkosság nyomozati anyagával

– Ezek az akták még a régi technikával készültek, és bizony már vannak olyan jelentések, amelyeket nem is lehet szkennelni, mert eltűnnek róla a betűk – teszi hozzá. Az osztályvezető felidézi, többször felcsillant már a remény ezekkel a döglött aktákkal kapcsolatban, a gépezet sosem áll le. Mindkét előző ügyben idős emberekkel végeztek lakásukban, brutális kegyetlenséggel. De előfordult az évek során az is, hogy egy városi döglött akta vezetett el egy emberölés teljes megoldásához: 2010-ben egy 66 éves férfivel több késszúrással végeztek Nádasdladányban. Eltelt a 24 óra, nem volt kapaszkodó. Aztán sikerült egy korábbi betöréssel összefüggésbe hozni a gyilkosságot, ez hozta meg az áttörést. Két, akkor tanúként kihallgatott embernél tartottak házkutatást, és a nyomkövető kutya is hozzájuk vezette a rendőröket. Egy idei, gyanús eltűnést is elmesél a nyomozó: Borotán, egy betemetett kútból ásták ki annak a meggyilkolt nőnek a holttestét, aki Dunaújvárosból tűnt el, és már egy hónapja keresték. Eljutottak a tettesig, ő mutatta meg a helyet,.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!