Hírek

2015.05.14. 17:52

Az elszámolási vita miatt többen fél éve futnap a pénzük után

Székesfehérvár – Építőipari kisvállalkozók keresték meg szerkesztőségünket azzal, hogy a tavaly év végén elvégzett munkájuk ellenértékét – mintegy 60 millió forintot – a mai napig nem kapták meg. Nem gondolták volna, hogy ilyesmi egy állami beruházás esetében előfordulhat.

Zsigó Ferenc

Adott egy nettó 33,4 milliárd összértékű, 2014. áprilisától 2016. végéig tartó állami beruházás, a fehérvári vasútállomás rekonstrukciója, melyben a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. A NIF megbíz egy generálkivitelezőt – ez az SDD Konzorcium, melynek tagjai Subterra a.s., Dömper Kft., Pannon-Doprastav Kft –, majd különböző munkafázisokra belépnek további cégek a körbe – ilyen például a halásztelki Bölcsföldi Kft. –, mely cégek alvállalkozókat fogadnak – esetünkben ilyen a fehérvári Alba Power Kft. –, az alvállalkozók újabb alvállalkozókat bíznak meg, akikkel együtt a munkát elvégzik. Amit az építőiparban szigorúan szabályozott módon teljesítésigazolásokkal kell igazolni, ez a számlázással együtt a fenti láncolatban alulról felfelé meg is történt.

A munkával kötbér terhe mellett határidőre el kellet készülni. A cégek alvállalkozókat vontak be, a sor végén állók futhatnak a pénzük után (Képünk a helyszínen készült, de illusztráció)

Aztán a NIF kifizette az SDD-t, az a Bölcsföldi Kft-t, az pedig az Alba Power-t, ez pedig a többieket. Aztán a következő hónapban minden kezdődött előlről.

– Tavaly szeptemberben jelentkeztek problémák, októberben már semmit se fizetett a Bölcsföldi Kft., így én se tudtam kifizetni a társakat, jobbnak láttam kiszállni – mondta Schöffer László, az Alba Power ügyvezetője. Társai Sörös József (Sörös Trans Bt.), Papp Pál (Maros-Duo Kft.) és Majorosi Gábor (Alba Erőgép Kft.) teljesítésigazolásokat, befogadott számlákat és fizetésre felszólító leveleket mutatott, s állítják, hogy Schöfferrel együtt mintegy 60 millió forintot nem kaptak meg a Bölcsföldi Kft.-től. Ők ugyanis az Alba Power kiszállása után tovább dolgoztak – néha még éjszaka is –, hiszen a december 16-i határidőre mindennel kész kellett lenni, ellenkező esetben a láncolat minden szereplőjének sokmilliós kötbért kellett volna fizetnie.

– A munkát határidőre befejeztük, de már hatodik hónapja futunk a pénzünk után. Ketten kezdeményeztük a halásztelki cég felszámolását, és ügyvédeink tanácsára, akik csalást gyanítanak, fontolgatjuk a büntetőfeljelentést – mondta hétfőn Majorosi Gábor.

– Nemrég megkeresett az adóhatóság, mint a Bölcsföldi Kft. szerződött partnerét, és a velük kapcsolatos iratokat, számlákat, szerződéseket kérték, ebből gondolom, hogy valami gond lehet a Bölcsföldinél – tette hozzá Schöffer László.

Megkerestük a Bölcsföldi Kft. ügyvezetőjét, Domokos István Ernőnét, aki cége jogi képviselőjének bevonásával írásban kérte a kérdéseket, amik a következők voltak: Igaz-e, hogy a fenti cégek elvégezték a vállalt munkát? Igaz-e, hogy a Bölcsföldi Kft. tartozik a fenti cégeknek, s ha igen, akkor miért? Van-e elszámolási vita a Bölcsföldi Kft. és az SDD között?

A válasz rövid volt, szó szerint idézzük: „Az Önök által felhozott vádak nem fedik a valóságot, a megkötött szerződések alapján történt a teljesítések igazolása, valamint a felek közötti elszámolás folyamatban van. Azonban az ezekkel kapcsolatos valamennyi adat üzleti titkot képez. Az SDD Konzorcium és a Bölcsföldi Kft. szerződése alapján egyébként sincs módunkban az Önök kérdéseire válaszolni.

Az SDD Konzorciumnál azt mondták, ők nem nyilatkozhatnak, nevükben is a NIF válaszol majd kérdéseinkre.

„Az elszámolási vita ténye a NIF Zrt. számára ismert....” – áll a beruházó cég kérdéseinkre írt válaszlevelében. Amiben Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs igazgatója azt is elmondja, hogy „a NIF Zrt. az építési beruházások közbeszerzésének részletes szabályairól szóló 306/2011. (XII.23.) kormányrendelet értelmében jár el, miszerint az SDD Konzorcium részére az alvállalkozói munkával is érintett teljesítés tekintetében akkor teljesíthető kifizetés, ha igazolja, hogy az alvállalkozóját kifizette az adott teljesítés vonatkozásában. Ennek értelmében az SDD Konzorcium részére a benyújtott számlákat az igazolt teljesítések alapján a NIF Zrt. kifizette. Az SDD Konzorcium pedig kifizette a Bölcsföldi Kft. mint alvállalkozó részére az általa benyújtott azon számláknak az ellenértékét, amelyek részét képezték a SDD Konzorcium teljesítésének és amely alapján a NIF Zrt. kifizetést teljesített az SDD Konzorcium részére.” Loppert Dániel hozzátette, hogy a NIF Zrt. az alvállalkozóval nem áll szerződéses jogviszonyban, illetve az alvállalkozók alvállalkozói részére történő kifizetésre a szerződéses jogviszony hiányában nincs ráhatása. Ennek ellenére a NIF Zrt. már korábban is részt vett egyeztetéseken és és megpróbálja sürgetni a felek részéről felmerült kérdések gyors rendezése érdekében a további egyeztetéseket.

Az építőiparban mindenki ismeri a lánctartozás megakadályozását segítő intézkedésekről szóló 109/2013. (IV. 9.) kormányrendeletet, mely rendelet lehetőséget ad arra, hogy az iparkamara kizárja tagjai sorából – és ezzel ellehetetlenítse – a lánctartozásban vétkes cégeket.

A jogos járandóságukért küzdő kisvállalkozók – ügyvédjük, Mráz Zoltán által írt – levélben már márciusban értesítették a NIF Zrt.-t a helyzetről, s nem értik, ügyükben miért nem történt még semmi a rendelet szellemében.

Ugyanakkor minden bizonnyal egyetértenek Loppert Dániellel. Már ami a „kérdések gyors rendezését” illeti.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!