Hírek

2015.09.18. 18:18

Dombormű az iskola falán - Az egykori kultuszminiszter előtt tiszteleg Székesfehérvár

Székesfehérvár - Ünnepélyes keretek között ma délelőtt leplezték le a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolánál Klebelsberg Kuno domborművét, Szakál Antal szobrászművész reprodukcióját.

FMH

Ahogy arról Tímár Nicolette, az iskola igazgatója az ünnepség elején beszámolt, az egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter az iskola jogelődjének felépítésére 400 ezer pengőt folyósított. Az 1932-es beköltözéskor az intézmény felvette a miniszter nevét. Gróf Klebelsberg Kuno tiszteletére 1938-ban domborművet avattak fel, melyet Lux Elek szobrászművész alkotott. A II. világháborúban azonban ez megsemmisült. Szakál Antal művésztanár, szobrász készítette el a dombormű reprodukcióját.

A dombormű leleplezésének pillanata. Jobbra a polgármester Fotó: Molnár Artúr

A dombormű leleplezése előtt Cser-Palkovics András polgármester mondott beszédet. beszélt az egykori kultuszminiszter törekvéseiről, hangsúlyozta, hogy mennyit tett Klebelsberg ezért a városért.

A város köszönetének jeleként a polgármester a dombormű kicsinyített mását - mely plakettet szintén a szobrász készítette el - átadta az iskola igazgatójának, a Klebelsberg Emléktársaság képviselőjének, valamint a KLIK Székesfehérvári Tankerület igazgatójának. Tekintettel arra, hogy az egykori dombormű helyének felkutatásában és igazolásában sokat tett Kövi Gyula nem volt jelen az ünnepségen, neki később adják át az emlékplakettet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!