Hírek

2015.11.30. 15:29

Döntöttek, nő az építményadó: kétmilliárd forint bevételre számít az önkormányzat

Székesfehérvár – Száz és tízezer négyzetméter között nő jövőre az építményadó. Iparűzési adót viszont másfél milliós adóalapig nem kell fizetni! Minderről a hétfői városi közgyűlésen született döntés.

Házi Péter

– A kereskedelmi- és iparkamara javaslatait figyelembe véve az eredeti javaslathoz képest nagyjából 200 millióval kisebb adóbevételt jelenthet az új helyiadó rendelet, ami összességében 7-800 millió forintos bevételnövekedést eredményezhet – mondta az adórendelet vitájánál Cser-Palkovics András polgármester, aki szerint ennek a növekménynek a jelentős részét 5-10 cég fizeti majd, akik az adóemelés mellett azt az erőfeszítést is látják, amit a város tesz a szakképzett munkaerő biztosítása érdekében.

Fotó: Alba Ipari Zóna

A  termelési vagy raktározási tevékenységet folytató cégek eddig Székesfehérváron (száz négyzetméter alapterület fölött) négyzetméterenként 400 forintot fizettek. Miután a városi közgyűlés hétfőn elfogadta a változtatást, 2016-tól a 100 és 300 négyzetméter közötti, termelést, raktározást folytató üzemek adója változatlan marad, a 300 és tízezer négyzetméter közötti alapterület esetében viszont 950 forintot kell fizetni négyzetméterenként. Az ennél nagyobb üzemek esetében viszont 200 forintra esik vissza az adó mértéke. Érdekesség, hogy Székesfehérvár jelenleg 1,145 milliárd forint építményadó bevételt vár, ennél Szombathely és Veszprém is többet szed be, nem beszélve Pécs, Szeged vagy Győr 2,5-3 milliárd forintos adótételéről. A mostani emeléssel 1,8-2 milliárd körül lesz Fehérváron az elvárt építményadó.

Márton Roland (MSZP) szerint a legnagyobb probléma az, hogy alacsonyak a bérek. Szerinte a helyi adórendelettel lehetne egy újfajta, béremelésre ösztönző rendszert kialakítani. Ennek érdekében a 25 fő feletti vállalkozások számára ő elengedné az építményadót abban az esetben, ha a cég vállalja az üzemi tanács létrehozását és minden év végén igazolja, hogy a jövő évre vonatkozó béralkut megkötötte. Ezzel véleménye szerint érdemben segíthetne az önkormányzat a bérek emelésében. Összességében és ebben a vonatkozásban egyébként Márton Roland is egyetértett az építményadó emelésével. Fehérvár polgármestere úgy látja, a cégek ez év második felében már megkezdték a bérek emelését, mindenesetre tájékoztatást fog kérni tőlük, milyen béremelést terveznek 2016-ban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!